Trött på kött?

Vår galopperande köttkonsumtion är varken bra för hälsan, miljön, djurhållningen eller plånboken. Jag har funderat på att bli vegetarian många gånger men ovanan har gjort att det har stupat innan projektet ens startat. Jag är uppvuxen med traditionell husmanskost och de grönsaker jag kände mig bekväm med var väl i stort sett tomat, gurka och majs. I vuxen ålder insåg jag att det ju så klart inte håller och försökte lära mig att äta lite mer varierat. Det är något som tar lång tid för maten är vanebaserad och det börjar naturligtvis redan i affären.

Under en period beställde jag ekologiska grönsakslådor från Mossagården, vilket var fantastiskt av många anledningar. Främst var det bra för mig för att grönsakerna kom hem och då var det nödvändigt att äta upp dem. De överraskningar som kom i lådan och som jag aldrig vågat prova på att köpa hem annars, breddade mina grönsaksperspektiv och som en extra hjälp kom det alltid ett blad med förslag på recept baserade på lådans innehåll. Att få äta ekologiskt och i största möjliga mån närproducerat var naturligtvis den största fördelen. Anledningen till att jag slutade berodde på att lådan under vinterhalvåret, av naturliga skäl, bestod av väldigt mycket rotfrukter och till slut visste jag inte vad jag skulle göra av alla rödbetor. Jag är trots det glad att jag genom Mossagården fick en knuff mot att äta mer varierat och framför allt att jag fick inspiration att börja prova vegetarisk matlagning.

Många tror att en vegetarisk livsstil är svår och att det är dyrare att köpa så mycket grönsaker men då har en missförstått konceptet. Vegetarianer lever inte på sallad, men en måste lära sig lite mer om näringsinnehåll för att lyckas med en vegetarisk livsstil. För inspiration om andra bra proteinkällor än kött så kika in på DNs lista.

Framför allt är det en myt att vegetarisk mat skulle vara dyrare. Det handlar naturligtvis om vilken slags mat en köper, och om en lever på dyra grönsaker som tomat och gurka och till det enbart äter soja- och quornprodukter så kan det bli dyrt. Jag tror visserligen inte att det blir dyrare än att äta kött varje dag men jag håller med om att ersättningsprodukterna kostar en slant. Det en lätt glömmer bort är basen i en vegetabilisk kost som är kål av olika slag, rotfrukter, linser och bönor. Det här är nog den billigaste mat du kan äta och dessutom är den miljövänlig, hälsosam och tacksam att göra storkok på. En gryta eller en soppa och ett gott bröd till är fantastisk mat för både magen och själen. Och så enkelt att laga.

Potatis- och kikärtsgryta

Surdegsbröd i gjutjärnsgryta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Låter det jobbigt och krångligt? Ja det kan jag också tycka av och till, uppfostrad med husmanskost som jag är, men en måste ju faktiskt inte bli vegetarian rakt av från en dag till en annan. Att långsamt fasa ut köttanvändandet gör ju också skillnad. Att försöka äta vegetariskt en gång i veckan gör att en också upptäcker nya smaker och nya rätter. Jag är inte vegetarian, men under de senaste åren har jag ansträngt mig för att lära mig nya rätter som är vegetariska för att utöka min repertoar. Jag gillar/gillade kött och kunde inte tänka mig god mat utan, men efterhand som jag har förändrat min kosthållning har också mina smaklökar förändrats. Jag har lärt mig att tycka om bönor, linser och kikärter som tidigare var något mycket konstigt för mig. Eftersom jag inte har bestämt mig för att leva vegetariskt har jag inte haft några förbud att hålla mig till men mina inköp av kött har dalat drastiskt. Nötkött har jag inte köpt på flera år. Och i de fall jag köper kött försöker jag att handla ekologiskt. Eftersom mängderna är mindre kan jag kosta på mig det och istället njuta av gott kött när jag äntligen äter det.

Jag är också mamma och med tanke på min sjukdomshistoria så är jag ofta för trött för att handla och laga mat vilket också leder till att vi rätt ofta har färdigköttbullar på menyn. Det är inte hållbart, ekologiskt, vegetariskt eller försvarligt på något sätt egentligen förutom att jag behöver det. Jag kan inte kriga på alla fronter så här tar jag mig friheter. Vad jag vill säga med det är väl att ingen kan göra allt men alla kan göra något. Bli inte vegetarian, ät mindre kött. Sluta inte handla ”vanlig” mat, köp ekologisk mjölk varannan gång. Gör det du kan och orkar. Så kommer det andra av sig själv. Jag har inte haft potatis hemma på flera veckor eftersom den ekologiska potatisen alltid är slut i affären. Nu när jag vet vad den besprutade potatisen innehåller så låter jag hellre bli än köper den. För att just det beslutet kom av sig självt och känns rätt. Inte för att jag känner mig tvungen av en massa förbud.

 

Annons
Comments
4 Responses to “Trött på kött?”
 1. Bara anna skriver:

  Intressant inlägg. Jag tycker kött är så gott så skulle ha svårt att sluta helt. Däremot vill jag mer och mer äta kött från mina egna djur, alltså i nuläget våra tuppar som går till slakt. Känns så bra att äta det köttet. Funderar även på att ha kaniner till självhushåll, har smakat det köttet och tycker mycket om det.
  Ha en bra dag!

  Gilla

  • Hanna skriver:

   Jag tycker också kött är gott men ju mindre jag äter det desto mindre saknar jag det. Men jag håller med dig om att eget kött är bäst. Egentligen tycker jag nog att om man äter kött ska man också vara beredd att slakta djuret själv. Så klart lär jag inte som jag lever och om jag skulle tvingas till det skulle jag nog utan gny bli vegetarian. Men det är nyttigt att fundera kring det ibland.

   Gilla

 2. lenaericsson skriver:

  1 frp krossade tomater+ lika mycket vatten, 1 dl röda linser, 1 gul uppfräst lök, majs, vatten, 2 buljongtärningar blir en perfekt soppa. Man kryddar upp den med vad man är sugen på. 2-3 krm chilipulver, 2-3 krm spiskummin och något krydmått cayenne så har man på 15 min en soppa som smakar tacos.:)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: