Köpa tid för pengar

Man kan köpa tid för sina pengar skriver Underbara Clara. Och lägger till att det inte är alla förunnat och att det är ett medelklassprivilegium som hon förvånas över att inte alla från medelklassen utnyttjar sig av.

Det hon menar är så klart downshifting även om inte just det uttrycket används här. Genom att konsumera mindre har man färre utgifter och har möjlighet att arbeta mindre. Att köpa tid för pengar. Jag håller så klart med Clara om detta men är inte helt överens med henne om att det enbart är medelklassen förunnat.

Jag är fullt medveten om att det finns fattiga människor i Sverige och att det inte är möjligt för precis alla att gå ner i arbetstid, men jag tror fullt och fast att varje människa har möjlighet fundera över sina val och omprioritera sina utgifter. Det finns så många sätt att spendera sina pengar på och naturligtvis finns det precis lika många sätt att spara dem på.

När jag var student hörde jag ofta av vänner och bekanta att nu var pengarna slut och det var två veckor kvar av månaden. När mina pengar tagit slut innebar det att det fanns pengar på kontot till mat och att skafferiet var fyllt med knäckebröd och havregryn. Vi hade olika syn på vad pengarna skulle räcka till och när de egentligen var slut och jag är medveten om att det är provocerande att hävda att en alltid kan prioritera om sina utgifter men jag menar alltså att det handlar om synsätt och normer.

Idag är normen omkring livsstandard stark och innebär att det är otänkbart att leva utan vissa prylar. Det kan gälla telefon, tv, dator, bil eller annat som är livsnödvändigt. Men vår syn på det nödvändiga har förändrats genom åren och standarden har höjts. Det behöver inte betyda att det är dåligt för just dig men det är viktigt att försöka få syn på vad det är som är viktigt för en själv och vad som kanske bara har blivit. För att alla andra gör så.

Behöver du en bensindriven gräsklippare eller kan du nöja dig med en handjagare? Inköpet blir billigare, driften blir billigare och dessutom kan du säga upp gymkortet. Behöver du en bil eller är det möjligt att klara livet genom att åka kollektivt, cykla eller till och med gå? Behöver du en torktumlare eller kan du tänka dig att hänga tvätten? Ser du verkligen på alla parabolkanalerna? Kan du nöja dig med att köpa kläder second hand? Kan du tänka dig att handla mat efter årstid och prioritera bort dyrare, importerade frukter och grönsaker? Kan du tänka dig att odla en del själv? Kan du tänka dig att sluta äta kött för att minska på matkostnaderna? Behöver du ha 22 grader varmt inomhus eller kan du ta på dig en extra tröja och ett par raggsockar och sänka temperaturen ett par grader? Det finns en uppsjö av olika möjligheter och nej, alla har kanske inte alla möjligheter, och nej, en del kanske inte har några möjligheter, men de allra flesta har möjlighet att göra någon eller några sorters omprioriteringar och då öppnar sig chansen att börja leva mer. Gratis!

Så. Vad betyder standard för dig? För själva överlevnaden behöver vi egentligen väldigt lite. En tankeväckande bok om ämnet är Gisela Lindes Lev enklare, som inte handlar om konkreta tips för hur man downshiftar, utan om vilka resultat det ger på det mentala planet. Boken finns som e-bok och kan lånas på biblioteket så smidigare kan det inte bli. Iväg och läs nu!

Comments
One Response to “Köpa tid för pengar”
  1. lenaericsson skriver:

    jag tror som du. De flesta av oss kan prioritera om, men oftast väljer man då att istället spara ppengar för att åka på långsemester i stället. Få som väljer att jobba mindre.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: