Uppföljning av såptvätt

Tvättnötterna fick vänta ett litet tag eftersom jag helt enkelt började med att prova på såpan som fanns i skåpet. Överlag tycker jag att det har fungerat alldeles utmärkt. Kläderna har blivit rena och dessutom mjuka och följsamma. Helt lätt att utvärdera är det dock inte eftersom jag förra veckan råkade tvätta en oljig trasa tillsammans med en hel maskin tvätt med resultatet att allting stank av olja. Efter två blötläggningar i badkar med ättika, och fyra tvättar med omväxlande vanligt tvättmedel, bikarbonat, Vanish och ättika (ja, mitt miljötänk försvann en liten stund för jag ville inte slänga alla våra jeans), så lyckades det äntligen att få ur lukten. Ättikan gjorde susen och husmorsknep varar längst.

Efter detta äventyr gick tvättlusten ur mig ett litet tag, så underlaget för bedömning är inte så stort. Det jag tycker mig kunna utröna är dock att vardagssmutsad tvätt blir ren och att dålig lukt försvinner. För hårdare smutsad tvätt, som till exempel sonens jacka, behövs hårdare tag för att bli av med alla fläckar, och jag tänker därför satsa på att införskaffa galltvål till förbehandling. Eftersom jag blivit förtjust i citrondoften från såpan, men inte kan se exakt vad parfymen innehåller på Grummes hemsida så kommer jag inte att köpa den parfymerade såpan mer. Vanlig gulsåpa kommer det att bli och istället tänker jag tillsätta eterisk olja. Och planen har ju hela tiden varit att skaffa hem tvättnötter och därför blir det nog ett helt startpaket som innehåller både galltvål och olja från jordklok.se.

Jag får återkomma längre fram med fördelar och nackdelar när det gäller såpa vs tvättnötter, både vad gäller ekonomi och tvättresultat.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: