Mål 2014

Det finns så många bra spar- och ekobloggar som ger mig inspiration. Min senaste idé, med inspiration från ekomorsan.se, är att försöka sätta upp mål att arbeta mot under året för att min resa inte ska bli så diffus. Jag gillar ordentliga strukturer och utan listor och tydliga regler är jag förlorad, nu än mer än innan jag blev sjuk.

Alltså tänker jag börja med något som jag redan gör. Det kommer inte att finnas några analysverktyg för jag vill att detta ska vara lustfyllda upplevelser och inte förvandlas till några måsten, så utvärderingen kommer att baseras på känsla i slutet av året. Ändå tänker jag att bara det att sätta ord på mina tankar och förvandla dem till mål kommer att påverka min vilja att genomföra och hitta bra strategier för att få det att fungera. Så det jag tänker mig att satsa på under året är alltså följande:

1. Handla ekologisk mat i så stor utsträckning det bara är möjligt. Det betyder att de produkter som har en ekologisk variant enbart ska köpas ekologiska. Är det slut så får jag vänta eller köpa en annan vara istället. Jag ska också fråga handlaren varje gång någonting är slut för att visa på mitt intresse.

2. Planera veckomatsedlar och storhandla därefter. Vilken dag maten ska serveras är inte så noga, men planen ska finnas och ingredienserna till veckans alla dagar ska också finnas hemma.

3. Laga extra mat till frysen för dagar med dålig ork eller till lunchlåda.

4. Baka mitt eget bröd och försöka fylla frysen.

5. Dra ner på utefika/mat. Bara vid särskilda tillfällen ska jag unna mig detta så att det verkligen blir ett speciellt tillfälle.

6. Förhålla mig till min inköpspolicy vid varje inköp: Är varan nödvändig? Finns den att tillgå begagnad? Sliter den på miljön? Finns det i så fall alternativ?

Och därefter måste jag verkligen försöka hia mig lite. Det känns som en stor munfull när jag ser det i skrift, men å andra sidan är det saker jag redan gör, så det kanske bara är bra att försöka bena upp det lite. Det handlar i alla fall i stora drag om att minska på kemikalier och tillsatser, minska på utgifterna och planera för att minska på stressmomenten. Nu får vi se hur det går.

Annons
Comments
4 Responses to “Mål 2014”
 1. lenaericsson skriver:

  Att planera maten och ta tillvara på alla rester sparar man mycket pengar på och då finns det mer pengar att köpa ekologiskt för 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Spännande och goda ambitioner. Ett tips är att också spana efter varor med ”kort datum” och ha en liten flexibilitet i planeringen för att spontant kunna köpa och göra något av dem. Det kan man spara en slant på samtidigt som det minskar matsvinnet!

  Gillad av 1 person

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] har ju som sagt satt som mål för året att försöka baka allt mitt bröd själv. Jag har undantagit knäckebröd och danskt rågbröd […]

  Gilla

 2. […] I maj förra året satte jag upp årsmål som jag försökt förhålla mig till på bästa vis. Nu är det dags att utvärdera hur det gått och jag listar dem ett i taget. […]

  GillaKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: