Arbetslinjen vs basinkomst

Jaha, tänker ni då. Hur ska en göra annars då? Om en inte lever i en marknadsekonomi och enligt arbetslinjen? Ja det är ju det jag tycker det är så underligt att så få talar om. Att det inte ens går  att tala om det utan att bli skälld för kuf, kommunist (på det dåliga sättet så klart) eller extremist.

Jag har inte alla svaren men att börja utforska hur vi ska kunna leva tillsammans utan att utnyttja varandra och på kuppen tillfredsställa våra behov och få ett gott liv, det kan ju inte vara hjärnkirurgi? Det borde vara utgångspunkten för politiken och därför förstår jag inte varför alla envisas med att prata om jobben som vägen till lyckan.

Men det finns folk som klurar på det här. Det finns alternativ och olika modeller och innan vi har provat på dem kan vi inte påstå att de inte fungerar. Och även om vi provar på dem och det misslyckas kan vi fortfarande inte hävda att de inte fungerar. Det kan vara olika faktorer som påverkat en god grundidé som gjort att den misslyckats. Till exempel Stalin. Det är svårt att hävda att planekonomi inte fungerar eftersom det faktiskt testats och förkastats, utan att fundera över vad som hänt om maktstrukturerna sett annorlunda ut. Vad skulle hända om planekonomi skulle införas i en demokratisk stat som Sverige? Det vet vi inte.

Möjligheten finns ju också att införa basinkomst eller medborgarlön. Detta har det talats om länge men frågan lyfts sällan av de etablerade partierna. Undrar en vad basinkomst egentligen går ut på så finns det enkla förklaringar på basinkomst.nu. Att många är positiva visar artikeln Vi behöver ett helt nytt system som ger alla en chans att få balans i livet från Sydsvenskan där 91% som röstat håller med om artikelns innehåll. Nu vet vi inget om underlaget så klart, men det ger ändå en fingervisning om att det där med att leva också är viktigt. En helt lysande debattartikel om basinkomst publicerades i DN i mars och egentligen behöver jag väl inte säga mer än så. Men det gör jag ju så klart som vanligt. För det här är viktigt. Vi måste göra förändra något för det här samhället är inte människovärdigt.

Det är fascinerande att det är så svårt att komma med systemkritik trots att vi år efter år ser att det system vi faktiskt satsar på inte håller. Arbetslösheten stiger ju. Klasskillnaderna ökar. De rika blir rikare och de fattiga blir fattigare. Lennart Fernström från Basinkomst Stockholm belyser det på ett träffande sätt i sin artikel Medborgarlön istället för meningslösa jobb från SvD. Han skriver om vägen i Bohusläns skärgård som byggdes genom ett sysselsättningsprogram på 30-talet. Vägen som aldrig befarits av en enda bil, eftersom bron ut till öarna aldrig blev byggd. Men sysselsättningen är tydligen viktig. Även om den är totalt meningslös.

Motståndare till basinkomst hävdar att ingen skulle jobba om vi inte tvingades försörja oss. Jag tycker att det är nedlåtande att underskatta människors arbetsvilja och kreativitet. Om vi inte tvingades till alienerande lönearbete för att försörja oss skulle nog många bli fria att göra något de verkligen tycker om. Och när en är fri och gör något en verkligen tycker om brukar inspirationen spira och nya idéer kläckas. Tänk vilket samhälle vi skulle kunna få om vi släppte lös all den kreativitet som idag tyglas av heltidsarbete och försörjningsok. Tänk så mycket effektivare en frivillig arbetskraft skulle kunna vara som arbetar just precis så mycket som en orkar och klarar av. När effektiviteten sinar tar någon annan vid och en går hem och laddar batterierna.

Detta väcker också frågan om hälsoperspektivet på lönearbete. Jag som själv är deltidssjukskriven för utmattningsdepression kan fullständigt relatera till Selene Cortes som berättar om svårigheten med att vara sjuk och hantera oron för ekonomin under sin sjukskrivning. Hon pratar om systemfelen som gör människor sjukare eftersom de sjunkande ersättningsnivåerna försvårar läkeprocessen samtidigt som de antyder att återhämtningen baseras på den sjukes vilja att bli frisk. Ju längre tid en är sjuk desto mer ovillig måste personen ifråga vara att arbeta. Hade den sjuke vetat att hyran kunde betalas och mat införskaffas oberoende av arbetsinsats skulle säkert många kunna fokusera på sitt tillfrisknande utan att oroa sig för problem att få sjukpenning.

Därtill skulle införandet av basinkomst medföra att fokus på tillväxt äntligen kunna flyttas och vi skulle ha större möjligheter att kunna bromsa den överhettade produktion som hotar att ta livet av vår planet. Har en inga andra motiv så borde väl ändå klimatfrågan ge utslaget som väger över. Vi måste  sluta konsumera som om resurserna var oändliga och jag tror att basinkomst skulle kunna ge incitament till en sådan förändring. Hoten som haglar över oss tycks inte göra det.

En kandidatuppsats finns om ämnet och även om jag nog tycker att den brister i många avseenden (såsom metod, urval och implementering av teoretisk ansats) så ger den en bild av ett alternativt samhälle. Den låter oss komma nära människor som lever med konsekvenserna av arbetslinjen och som aktivt försöker att förändra sina egna liv. Precis som jag gör. Men jag tror inte att det räcker i långa loppet. Jag tror att vi måste genomföra kollektiva förändringar och jag tror att det här är ett sätt. Låt oss prova!

Comments
6 Responses to “Arbetslinjen vs basinkomst”
 1. Bara anna skriver:

  Bra, vi testar!!!

  Gilla

 2. Sara Boberg skriver:

  Gå gärna in på enhet.se. Dom förespråkar också en basinkomst. Och mycket annat också naturligtvis. Röstade på dom i EU-valet.
  Fast du känner kanske redan till dom 🙂

  Gillad av 1 person

  • Hanna skriver:

   Jag känner till dem väldigt övergripande. Det är bra att det kommer fler partier med ideologiska visioner även om jag inte är säker på hur stort avtryck de kommer att göra i politiken. Det återstår väl att se. Skönt är i alla fall att inte bara extremhögern går framåt utan att det väldigt tydligt finns rörelser med motsatt agenda.

   Gilla

 3. Du skriver mycket bra, också här. Friska tankar och reflektioner, med användbara länkar.

  Gilla

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] och de handlar i grunden om arbetskritik. Jag har läst lite om det redan när det gäller t ex basinkomst, hur allt fler tjänster datoriseras och om alla dessa onödiga tjänster som ska skapas. […]

  GillaKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: