Kollektivt boende

Letar jag fortfarande efter. Jag kikar efter gårdar med flera bostäder eller med potentiella lokaler för ombyggnad. Jag letar efter färdiga kollektiv som söker medlemmar men hittar bara kollektiv som hyr ut rum. Jag vill ha min egen lägenhet eller mitt eget hus men dela annat med andra boende. Det är inte helt lätt att hitta. Men jag tror på att om jag fortsätter leta så händer det plötsligt en dag.

Jag ser en liten by framför mig. Ni vet så där som det var i bondesamhället, fast utan alla nackdelarna så klart. Det är ju en dröm för bövelen.

Där ska vi alla ha var sitt litet hus, men det ska finnas gemensamma lokaler för umgänge, matlagning, fest och möten. Därmed finns det alltid plats för möten och mänsklig närvaro men också alltid möjlighet att dra sig undan och samla egen kraft i sin egen bostad.

Det ska finnas odlingsbar mark och helst ett eller flera växthus. En jordkällare. Ett hönshus. En fruktträdgård. Kompost.

Vi skulle kunna odla i varmbänk för en längre odlingssäsong och ha gemensamma husdjur. Hundar och katter så klart. Kanske en ko som kan förse oss med mjölk. Ja, och så höns till hönshuset naturligtvis. Vi skulle försöka bo så miljövänligt som möjligt och skulle producera vår egen energi. Sol- och vindkraft skulle utnyttjas och hade vi kunnat bo nära en gammal kvarn hade vi kunnat utnyttja vattenkraften.

Vi skulle gemensamt ta hand om och fördela våra resurser så att vi alla kunde ta del av resultatet men också så att alla kunde få den avlastning och vila som behövs. Vi kunde hjälpas åt utifrån våra resurser och byta tjänster med varandra. Jag vill gärna sylta, safta och baka. Någon kanske är grym på datorer och en tredje kanske kan laga bilen.Någon hämtar barnen efter skolan så att någon annan kan jobba färdigt i lugn och ro.  Någon har koll på att byta taket som läcker och någon annan arrangerar trevliga fester för kollektivet.

Vi kan dricka vin och diskutera politik. Eller dricka saft och diskutera filosofi. Vi kan göra det till precis vad vi vill. Hör ni inte hur fantastiskt det låter? Varför är inte det här en vanligare bostadsform?

När jag funderar och drömmer som mest hamnar jag av någon anledning alltid på alternativ.nu, vilket får mig att känna mig än mer alternativ. Men jag tycker inte det. Jag tycker att jag är högst normal och att alla andra är alternativa. Hade jag bott i Göteborg hade jag gett mig in i projektet Ecovillage Svandammen men av någon anledning är det lite tunnsått med liknande alternativ häromkring.

Så. Ska en börja med en förening eller med att hitta platsen?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: