”Gör arbetslösheten till ett helvete”

Den underliga arbetslinjens helighet ifrågasätts mer och mer. Roland Paulsen, doktor i sociologi vid Lunds universitet utmanar i en debattartikel i DN alla partier att göra arbetsmarknadsåtgärder (som till exempel den så föraktade Fas 3) frivilliga för att bevisa att de verkligen är till de arbetslösas gagn så som den politiska retoriken låter påskina.

Paulsen skriver att ”[d]etta har alltid varit grundtanken med arbetslinjen: gör arbetslösheten till ett helvete så att folk söker sig därifrån. I den politiska retoriken har detta enkla budskap skruvats så många varv att straffet nu framställs som räddning. Trots brett vetenskapligt stöd för att helt arbetslösa uppvisar större hälsa än personer med osäkra anställningsvillkor påpekar man gärna – utan minsta skam för egen skuld i frågan – att de arbetslösa mår sämre än genomsnittet. För att rädda dem från passivitet och isolering har så fas 3, plusjobben, aktivitetsgarantin, kunskapslyftet och så vidare tillbaka till forna tiders nödhjälpsarbeten påtvingats dem.”

Paulsen skriver också att för bara 40 år sedan var alla partier utom Moderaterna eniga om att de snabba produktivitetsökningarna skulle tas ut som arbetstidsförkortning. Nu sjunger alla partier utom några få precis samma visa om arbete som vägen till frälsning. Att jobba mindre är det så klart inte tal om utan vi måste öka tillväxten.

Det är ju i själva verket så enkelt att jag inte kan förstå att inte alla kan se det. Om vi skär ner på arbetstiden kan vi alla dela på jobben. Om vi skär ner på vår konsumtion behöver vi inte arbeta lika mycket och kan producera endast det vi behöver. Då kan vi återgå till att arbeta för att leva istället för att leva för att arbeta. Vi behöver inte tvinga arbetslösa till förnedrande och degraderande uppgifter som ändå inte leder till vare sig nytt jobb, mer pengar eller bättre livskvalitet.

Comments
One Response to “”Gör arbetslösheten till ett helvete””
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] ni sociologen Roland Paulsen som ifrågasatte varför det inte är frivilligt för arbetslösa att delta i åtgä…? Han har tidigare studerat hur och varför anställda maskar på jobbet och ägnar sig åt privata […]

    GillaKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: