Godaste brödet

Det går bra med brödbakandet. Jag har fortfarande inte köpt bröd förutom danskt rågbröd och knäckebröd.

Igår bakade jag mitt vanliga långpannebröd även om jag byter ingredienser titt som tätt. Eftersom vi har mycket potatis fick jag också för mig att baka potatisbröd och det var en bra ide. Brödet fick en härlig yta och blev så där härligt tungt men ändå mjukt och saftigt inuti. Bakat på potatis och rågmjöl så mättar det också länge och därmed är det mitt nya favoritbröd.

Recept från Coop20140716-180307-64987170.jpg
15 g jäst
2 dl vatten
2 tsk salt
3 dl filmjölk eller yoghurt
1 dl mörk brödsirap
300 g grovt riven kokt potatis
8 dl grovt rågmjöl
7 dl vetemjöl special

Jag hade bara 150 g potatis så jag ökade på vätskan betydligt tills degen blev riktigt lös. Jag använde också bara en halv dl sirap för att det inte skulle bli så sött.

Jäs minst två timmar innan du försiktigt föser ihop degen på mjölat bakbord. Knåda inte in mjöl, men mjöla gärna utanpå. Dela i 12 bitar (enligt receptet, jag gjorde 8), platta ut försiktigt och jäs ca 30 min till. Grädda i 200 grader i ca 20 min.

Annons
Comments
3 Responses to “Godaste brödet”
 1. Christina Olsson skriver:

  Lustigt det där du skriver om danskt rågbröd.

  För många år sedan köpte jag mig en matberedare enkom för att kunna baka danskt rågbröd (som jag tyckte var dyrt i inköp). Hade lärt mig att älska det efter en vikariesommar i Malmö.

  Räknade då ut att jag tjänade in maskinen på två år. Min man och jag åt dagligen av brödet i minst tio år. Fast nu har vi skilts åt och jag har på senare tid slutat att äta bröd… Men ”frivillig enkelhet” gillar jag allt mer!

  Danskt rågbröd: http://rigmormortis1998.wordpress.com/mina-recept/brod/#råg

  Må gott! 🙂

  Gilla

  • Hanna skriver:

   Tack för tipset! Jag är inte så förtjust i att baka så tunga rågbröd eftersom degen blir så kletig och måste gräddas i form. Jag har heller inte en tillräckligt stark motor i min maskin för att klara av det. Men den dagen jag äntligen får tag i en hushållsassistent kanske det blir ändring och då har jag ju ditt recept att tillgå. Tills vidare har jag en påse i frysen att tillgå de dagar jag behöver en snabb lunch. Rågbröd med kokt ägg och makrill är ju både gott, nyttigt och enkelt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: