Fyra timmars arbetsdag?

Minns ni sociologen Roland Paulsen som ifrågasatte varför det inte är frivilligt för arbetslösa att delta i åtgärder? Han har tidigare studerat hur och varför anställda maskar på jobbet och ägnar sig åt privata sysslor istället för arbetsrelaterade sådana. I sin första bok, Arbetssamhället, undersökte han den ideologi kring arbete som nu är förhärskande och nu ifrågasätter han i en artikel rimligheten i att vi inte förkortat arbetstiden sedan 1971 trots att produktiviteten ökat lavinartat sedan 1970-talet. Han menar att vi inte bara ska sikta på sex timmars arbetsdag utan att målet ska vara fyra timmar om dagen. Detta menar han är en realistisk sänkning av normalarbetstiden med tanke på att vi fördubblat produktiviteten de senaste 40 åren men inte har kortat arbetstiden sedan 1971 då vi gick över till femdagarsvecka. Åttatimmarsdagen har vi haft sedan 1919 och den firar alltså snart hundra år på tronen. Ska vi inte skippa det firandet?

Jag för min del har ju satt ett långsiktigt mål att i framtiden arbeta 50% så jag är helt med på den idén. Basinkomsten kan vi ju ta senare när steget inte är lika stort efter att vi sett att en arbetstidsförkortning faktiskt fungerar.

Tror en inte på förkortad arbetstid brukar argumentet vara att samhället inte har råd med kortare arbetstid för samma lön. Var ska pengarna komma ifrån? Då rekommenderar jag den här artikeln från ETC där det enkelt beskrivs några olika sätt att omfördela kostnaderna på.

Där blir det också väldigt tydligt att det inte är samhället som inte har råd att sänka arbetstiden utan att det är företagen som inte vill minska på sina miljardvinster. Skulle näringslivet bekosta reformen skulle det innebära en reduktion i vinst från 38% till 35%. Det låter inte särskilt blodigt.Det finns ju redan företag som infört sex timmars arbetsdag utan att det påverkar tillväxten. Ett exempel är sökmotoroptimeringsföretaget Brath som understryker att detta inte är något politiskt beslut utan helt enkelt är sunt förnuft.

Tycker en att arbetstagarna ska stå för hela notan skulle vi till exempel kunna använda jobbskatteavdragen till att bekosta en arbetstidsreform och  därmed frigöra arbetstillfällen till alla dem som idag är arbetslösa. Något som sittande regering inte har lyckats med på åtta år trots jobbskatteavdrag efter jobbskatteavdrag.

Men jag är inte speciellt bra på att förklara något som har med siffror att göra så jag rekommenderar att ni helt enkelt hoppar in och läser på länkarna. Och sen använder vi vårt demokratiska inflytande för att påverka politiken. Ok?

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: