Eget smör (nästan)

Jag ska villigt erkänna att jag har svårt att hitta trovärdiga fakta kring tillverkningsprocessen av smörgåsmargarin. Enligt Livsmedelsverket är margarin att föredra framför smör eftersom mättade fetter anses ohälsosamt, men även om tillverkningsprocessen beskrivs på Livsmedelsverkets hemsida ges inga synpunkter på de tillsatser som används och tvivelaktiga processer som till exempel blekning av olja eller användningen av den stora miljöboven palmolja.

De källor som påpekar brister inom margarinindustrin är opålitliga och konspirationsbenägna och jag kan inte riktigt tro på allt som skrivs där, men någonting i den här frågan skaver ändå inom mig. Varför behöver vi ändra så mycket på egenskaperna i råvaran att den behöver gå igenom alla dessa processer? Varför äter vi något som till största delen består av vatten med tillsatta aromer för att smaka som smör?

Livsmedelsverket påpekar dessutom att omestring, vilket är den process som påverkar margarinets smältpunkt och konsistens, är ett komplicerat område där mer forskning behövs för att avgöra vilken påverkan det har på människokroppen. Ska jag då verkligen fortsätta att äta dessa produkter tills man kommit fram till något svar? Jag vill ju liksom hellre veta på förhand att det här är en säker produkt för mig att äta.

Så min devis numera är att försöka äta så rena råvaror som möjligt med minsta möjliga tillsatsinnehåll. Därför har jag börjat göra mitt eget smör. Jag har inte gått så långt som till att kärna smör (än), även om det inte ska vara särskilt svårt, men jag blandar ekologiskt smör med ekologisk rapsolja, vatten och salt för att få en mer smörgåsvänlig konsistens. Det är enkelt, smakar gott, och är garanterat tillsatsfritt.

Recept på eget smörgåsmargarin

500 g rumsvarmt ekologiskt smör

2,5 dl ekologisk rapsolja

2,5 dl vatten

en nypa salt

Blanda vatten, olja och salt. Vispa smöret med elvisp till en mjuk massa innan du gradvis tillsätter oljevattnet. Vispa efterhand ihop alltihop till en flytande konsistens. Häll upp på tättslutande burk och förvara i kylskåp. Jag har också med framgång fryst en burk och tagit fram vid behov

.HPIM1246HPIM1245

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: