Overshoot day

Idag är dagen då jordens resurser tar slut. Den infaller tidigare för varje år men jag hoppas att trenden kommer att vända för annars tar det slut med en förskräckelse. Vi måste minska vår konsumtion drastiskt, för inte sedan 1986 har jordens resurser räckt hela året och vi lever därmed på övertid.

Så. Dagens tips: Sluta shoppa!

Här kommer lite hjälp på vägen.

1. Bryt vanan

Till att börja med måste du bryta vanan. Att gå på stan är ett förfärligt nöje. Vad innebär det uttrycket egentligen? Ta en promenad istället!

2. Tänk efter före

Fråga dig alltid om du behöver just den här varan? I de allra flesta fall inser en snart att den kanske inte är livsnödvändig.

3. Gör en plan över din konsumtion

Fundera över vad det är du behöver och önskar dig. Skriv gärna ner de saker du kommer fram till på en lista. På så vis får du en tydlig bild av vad som behövs och det som inte finns med på listan är nog inget viktigt även om det råkar vara på halva priset en dag. Genom att ha listan i åtanke vet du vad det är du letar efter och kan hålla utkik efter bra erbjudanden, loppisfynd eller så kanske du till och med hittar saken till skänks.

4. Köp kvalité

Köp bara det du verkligen gillar och när du gör det se till att det kommer att hålla länge. Jag tänker låna Giséla Lindes exempel från boken Lev enklare, där hon talar om plädsaker. Giséla hade länge önskat sig en lyxig yllepläd men insåg en dag att hon efter 20 år fortfarande låg i soffan under en fleecefilt. Hon som inte ens gillar fleece. Under tiden hade otaliga varor kommit och gått i det Lindeska hushållet och den tanken gav henne en tankeställare. Nu har hon sin pläd men har avstått från annat.

5. Låna

De flesta har något sorts socialt nätverk. Fråga om någon du känner har det du behöver. I många fall utnyttjas inte sakerna särskilt många gånger om året och om vi delar på grejerna så räcker de längre.

6. Byt

Bortbytesgrupper på sociala medier, bytardagar eller bytarträffar med vännerna. Det du har ledsnat på gillar säkert någon annan.

7. Gör om

Du kanske har grunden till det du behöver hemma. En kjol, en hylla, eller en gardin? Du kanske själv kan tillverka det du behöver. Sy, snickra, limma eller knyt. Så blir du lite mer kreativ också.

8. Laga

Inte konstigare än det låter. Men en slipper köpa nytt.

De sista punkterna är säkert inte för alla men kanske är bra för någon. Själv har jag ett annat trick vilket innebär att helt enkelt inte åka in till stan, vilket är en av de många fördelarna med att bo på landet. Har du några tips?

Annonser
Comments
3 Responses to “Overshoot day”
 1. Maria skriver:

  Det man också kan göra, om shoppingsuget i affären slår till, är att bestämma sig för att gå tillbaka nästa dag och köpa det. Känner man nästa dag att begäret inte längre är lika stort, eller att man helt enkelt inte orkar gå tillbaka till affären, ja då har man ju lyckats motstå en köpimpuls till.

  Gilla

  • Hanna skriver:

   Ja det är verkligen ett bra tips. Det har jag faktiskt praktiserat i många år men glömde helt enkelt att ta med det i listan. De gånger jag inte gjort på det viset har det ofta lett till dåliga impulsköp som jag inte blivit nöjd med.

   Gilla

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] efter att hon börjat fundera över hållbarhet och minskad konsumtion. Hon har även skrivit en bra lista med tips om hur en kan sluta shoppa (icke nödvändiga saker). Punkt 1, 2 och 3 lever jag verkligen efter. Det som inte står på […]

  GillaKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: