Om jag inte behövde pengar

Om jag inte behövde pengar hade nog mitt liv sett annorlunda ut. Hade jag haft mat på bordet och tak över huvudet utan att behöva oroa mig hade jag velat utöka det arbete jag nu börjat med. Jag hade odlat mer av min egen mat och försökt förvara den för kommande vinter och jag skulle försökt lära mig mer om konserveringsmetoder. Jag skulle lära mig att syra och lägga in grönsaker. Jag skulle ge mig ut i skog och mark och plocka bär och svamp för att göra sylt, saft, torka och frysa in.

Jag hade haft ännu större möjligheter att skaffa mig det jag behöver på ett medvetet sätt vilket skulle vara bättre för miljön eftersom snabb och tvungen konsumtion nästan alltid leder till dåliga beslut. Och till större utgifter. När jag har tid att hålla utkik så kommer förr eller senare den där grejen jag behöver i en billigare och mer miljövänlig utgåva än annars. Och det skulle vara roligt att gå på loppis. Det orkar jag annars sällan med.

Jag skulle handarbeta mer. Jag håller på att lära mig sticka sockar och det skulle jag gärna utöka. Mitt lapptäcke ligger fortfarande i rutor sedan mycket länge och den virkade filten är nu inne på tredje året. Handarbete och ljudböcker skulle det bli. Hade jag haft tid och ro hade jag nog försökt lära mig ännu mer. Att sticka tröjor. Sy kläder. Kanske till och med att väva?

Jag skulle lära mig mer om örters användning så att jag skulle kunna odla mer och använda dem på lämpligt sätt. Jag har alltid närt en hemlig dröm om att bli en klok gumma i skogen som folk kommer till för att få mystiska dekokter mot sina krämpor. Det skulle jag jobba på. Och så skulle jag dessutom få massa goda teer. Och en lugnare mage.

Jag skulle skriva på min bok. Det är ännu en dröm jag haft så länge jag kan minnas. Än så länge består den av cirka 6000 ord. Så det är en bit kvar.

Jag skulle engagera mig mer politiskt. Jag har fått frågan om jag vill vara mer aktiv men blev tvungen att avböja. Hur skulle jag få det att gå ihop? Men jag önskar att jag kunde.

Kanske skulle jag starta ett café. Det är också något jag alltid haft ett gott öga till men skräcken för otrygghet och bokföring har avskräckt mig. Men om jag hade min försörjning tryggad kunde jag nog våga. Det skulle vara ett lite slitet och hemtrevligt ställe med hembakta kanelbullar och bryggkaffe. Mina egna grönsaker och mina egna bakalster. Och så klart en massa böcker. Glömde jag säga att det skulle vara ett bokcafe? Kanske till och med ett kulturcafé? Med föreläsningar och författarbesök. Stickcafé, bokcirkel och språkcafé.Oj, vad mycket kul det kunde bli. Men då behövde jag kanske lite hjälp förstås.

Blev det inget bokcafé hade jag nog fortsatt jobba som bibliotekarie fast i mindre utsträckning. För det är både viktigt och kul. Men jag hade kunnat bestämma själv hur mycket jag hade velat arbeta. Och orkat ge mer när jag väl jobbade.

Jag skulle sjunga i kör och spela teater. Gå på yoga och promenera.

Jag skulle också engagera mig i någon social verksamhet. Besöka ensamma äldre. Hjälpa barn med läxor. Samla in förnödenheter till flyktingar. Arbeta i soppkök. Det finns tusentals av människor som behöver mig och då skulle jag orka finnas där för dem. För då skulle jag ha ett gott liv och därför kunde jag hjälpa andra att få ett gott liv.

Vad skulle du göra om du inte var tvungen att arbeta?

Annons
Comments
4 Responses to “Om jag inte behövde pengar”
 1. Hanna skriver:

  Jag skulle göra samma sak som du. Odla mer, ta till vara på råvarorna, sylta, safta och torka. Vara mer i naturen, bo på landet, ha höns och alpackor och några katter. Starta kafé i den utsatta stadsdel jag bor i. Orka ta på mig mer ansvar i kvinnojouren jag redan är engagerad i. Aktivera mig politiskt. Lära mig fler språk och baka mer bröd.

  Tack så himla mycket för det här inlägget! Det fick mig att fundera på vad jag vill och nu ska jag baske mig ta och skriva ner de här sakerna och försöka hitta strategier för att nå närmre mina drömmars mål. Tack! Jag hoppas du startar ett kafé i framtiden, då kommer jag på besök!

  Gilla

  • Hanna skriver:

   Språk! Det är klart jag skulle lära mig språk. Spanska och grekiska tror jag.

   Vad fint att du började fundera. Och faktiskt vill göra något åt drömmarna. Nu blir jag lite stolt! Lycka till!

   Gilla

 2. eriksjos skriver:

  Mer odling, mer läsning, mer uteliv i skog och natur tor jag det hade blivit. Tack för intressanta texter.

  Gilla

  • Hanna skriver:

   Det låter ju inte så avancerat. Så verkar det vara för ganska många av oss så egentligen kanske det inte skulle vara så svårt för oss som samhälle att dra ner på konsumtionen. Om vi alla hjälptes åt.
   Kul att du gillar det jag skriver. Tack för att du tog dig tid att tala om det!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: