Prekariatet: den nya farliga klassen

Ni kanske minns att jag läste Prekariatet i somras? Den är färdigläst sedan länge men jag har inte kommit mig för med att skriva om den eftersom den är så mångfacetterad. Men om jag börjar så här: Läs den! Ja, den kanske är lite torr och tätskriven. Nej, den kanske inte är upplyftande eller underhållande. Men jo, den är viktig och väl underbyggd och är en det minsta intresserad av fördelningspolitik och rättvisa så är den ett måste. Jag rekommenderar den verkligen.

prekariatet-den-nya-farliga-klassen

Guy Standing är professor i Development Studies vid Londons universitet och det är han som har myntat begreppet prekariatet. Det bygger på en blandning av orden proletariat och prekär vilket pekar på det prekära eller otrygga i många människors situation idag. Standing beskriver i boken hur en ny ”klass” växer fram men där medlemmarna inte nödvändigtvis är medvetna om sin tillhörighet. Det handlar om otrygga anställningar med minskad löneandel av vinsten. Det handlar om färre förmåner och färre rättigheter på arbetsmarknaden vilket påverkar människors frihet. Det handlar om att inte veta om en kan betala hyran eller när en ska jobba nästa gång. Att inte ha någon sjukförsäkring eller a-kassa. Att inte kunna få bostad eller ta lån eftersom en inte har jobb. Att alltid behöva vakta telefonen. Att alltid vara tvungen att ställa upp. Att inte kunna planera sitt liv vare sig ekonomiskt eller socialt. Att inte ha råd med ett eget boende. Allt detta är villkoren för prekariatet. Prekariatet är dock inte en enhetlig samhällsklass, för här hamnar människor från alla klasser och med olika bakgrunder och yrken. Det handlar helt enkelt om att vara utsatt och sårbar och sakna en grundtrygghet som vi tidigare tagit för given.

Standing tar upp olika gruppers utsatthet och diskuterar bland andra unga, pensionärer och immigranter. Dessa är den stora grundbulten i prekariatets massa och eftersom de alla kämpar om samma jobb i jakt på att trygga sin försörjning leder det till inbördes stridigheter. Traditionell arbetarklass konkurreras ut och ser migranter som fienden. Grogrunden för rasism och fascism är uppenbar och ingen ser den gemensamma fienden. Därför är det i prekariatet som högerpopulistiska partier har sin stora väljarbas eftersom dess medlemmar inte känner sig delaktiga i samhället och inte heller upplever att politiker och fackförbund kämpar för deras rättigheter. Resultatet kan vi nu se dagligen i nyhetssändningar och tidningar.

Standing beskriver hur samhället formats av en globaliserad kapitalism vilket leder till att prekariatet ökar lavinartat. Intellektuella antirasister jobbar i motvind eftersom den som har en socialt ohållbar situation inte är intresserade av krångliga teorier och forskning som visar på långsiktiga lösningar. Hos den som har svårt att överleva dagen efterfrågas snabba och enkla lösningar vilket partier som Sverigedemokraterna, amerikanska Tea Partyrörelsen, ungerska partiet Jobbik eller Greklands Gyllene gryning mer än gärna tillhandahåller. Det är ingen tillfällighet att prekariatet växer samtidigt som fascistiska högervindar tilltar.

Det här är inte en lätt bok. Men en ganska nödvändig sådan. Många ser inte den stora bilden utan är fast i kugghjulens delar. Häng med eller hoppa av liksom. Det är inget bra samhälle vi har skapat. Standing menar att en ovillkorad basinkomst skulle lösa problemen. Det tror jag med.

Comments
2 Responses to “Prekariatet: den nya farliga klassen”
 1. Händelsevis skriver:

  Det var ett inlägg med rätt tajming det! Ska läsa den där boken tror jag. Den verkade ha mycket vettigt att säga…
  Nyval, ja bevaremigväl…

  Gilla

  • Hanna skriver:

   Gör’t! Standing förklarar bättre än jag varför det är den globala kapitalismen som är problemet snarare än alla de små sakfrågor vi låtsas att det handlar om. Riskkapitalisterna hånskrattar hela vägen till banken åt debatten som den ser ut idag.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: