Grattis på internationella kvinnodagen! Eller?

Den 8 mars. Internationella kvinnodagen. Vad är det? Hur gör en? Säger en grattis? Eller får en skäll då?

Åh, feminismen. Jämställdheten. Att det ska vara så svårt, så ångestladdat och konfliktfyllt. Kan vi inte bara komma överens om att det inte spelar någon roll om du har snopp eller snippa, kuk eller fitta, balle eller kissemurra, eller vad du nu vill kalla ditt könsorgan? Mycket sällan använder jag mig av mitt könsorgan till annat än rent biologiska uppgifter som det är särskilt avsett för. När jag tänker efter är det så sällan att det faktiskt är aldrig. Jag vill därför hävda att det absolut inte är någon skillnad på mig och på en man i de allra flesta situationer. Ok, jag köper att vi har olika kroppsbyggnad. Och jag köper att vi har olika uppsättning av hormoner. Jag förstår att män i stort sett alltid är starkare än jag är. Och att ingen människa utan livmoder kan framföda ett barn. Men utöver det. Känslomässigt och intellektuellt vägrar jag att gå med på att det är någon skillnad.

Det är tydligen svårt. Och farligt. Och rent av samhällsomstörtande att påstå detta. Sen hjälper det inte att debatten är så infekterad även bland kvinnor och feminister att det snart sagt inte är möjligt att säga eller tycka någonting utan att det retar gallfeber på någon. I Sverige säger en inte grattis till någon på internationella kvinnodagen för då är en mer eller mindre retarderad. Natashja Psomas Blomberg, a.k.a. Lady Dahmer, skriver i sin krönika i Metro att det i dagens läge inte är något att fira att vara kvinna. ”Så länge kvinnor mördas, våldtas och fängslas just för att de är kvinnor så vill jag inte ha något grattis på kvinnodagen” skriver hon och det kan hon ju för all del ha rätt i. Men å andra sidan. Hade det inte varit skönt att inte alltid se det nattsvarta? Att ibland bara fylla bröstet med stolthet över det fantastiska i att vara kvinna och att ändå orka med. Att ändå klara av. Trots de fruktansvärda och skriande orättvisor  som fortfarande existerar.

På Instagram har jag nyligen börjat följa @forklefeministen  som är en norsk feminist. Nyligen betyder att jag är dåligt insatt i vilken feminism hon representerar men jag har förstått så mycket som att hon vill synliggöra och hedra kvinnors arbete genom sin aktion forkleaksjonen där hon i ett helt år gått iklädd förkläde. Detta har naturligtvis följts upp av annan aktivism som krönikor och artiklar, men det är inget jag tagit del av. Poängen med att berätta om Ellen Hageman, som hon egentligen heter, är den diskussion som under dagen tog plats i hennes kommentarsfält under en bild av ett hus klätt i förkläden där Ellen skriver ”grattis på dagen och så kämpar vi vidare, det är lång väg kvar”. En svensk instagrammare kommenterar genast med ett: ”Inte grattis!! Snälla!” I Norge, får vi veta, finns en lång tradition av att använda dagen till att minnas och vara tacksamma för det tidigare generationer kämpat för och uppnått, vilket också svenska feminister är snara att påpeka för den kvinna som inte vill kalla sig feminist, men i Sverige har grattiset blivit ännu en anledning att gnabbas.

Jag är hjärtinnerligt trött på det och även om jag fram tills idag inte hade kommit på tanken att säga grattis på internationella kvinnodagen så har jag i och med detta blivit fullständigt omvänd. Sluta tala om för mig vad jag får och inte får säga. Gör inte feminismen till en trång ideologi där bara ett fåtal får plats. Släpp in oss allihop. Jag vill säga grattis till alla kvinnor för att vi är efterkommare till flera grymma generationer av kvinnor som jämnat vägen för oss. Som fixade rösträtt till oss. Som ordnade så att vi får ha byxor på oss. Som grejade barnomsorg.  Und so weiter. Grattis till oss allihop för att vi kommit så här långt! Grattis till oss allihop för att vi inte ger upp och för att vi inser att vi måste hedra dem som gick före oss med att fortsätta kampen för jämställdhet! Grattis på internationella kvinnodagen hör ni!

Och känner du att du blir helt bortkopplad och inte orkar sätta dig in i vad intersektionalitet eller patriarkat betyder, eftersom risken är så stor att bli knäppt på näsan så bjuder jag här på en Feminism för dummies. Läs den och låt sen ingen tala om för dig vad du får och inte får säga!

Annons
Comments
2 Responses to “Grattis på internationella kvinnodagen! Eller?”
  1. Händelsevis skriver:

    Heja! Och grattis!

    Gilla

Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Billgren skriver Make it happen. Hanna med bloggen Lev mer konsumera mindre skriver om att säga Grattis på kvinnodagen. Oxhen skrev igår om hur förändringen sker. Jenny som skriver bloggen ekomammaistan skrev för […]

    GillaKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: