Downshifting, hur går det till?

Här kommer nästa del i mina downshifting-funderingar. Första delen hittar du här.

När du kommit så långt att du faktiskt börjar närma dig ett beslut att downshifta så finns det några ställen att börja på. För det första är det allra viktigaste att föreställa dig vad du vill ha ut av din downshifting. Hur vill du att livet ska se ut?

I mitt fall utgick jag ifrån vad jag inte vill och vände på det. När jag insåg att mina livsdrömmar egentligen inte förändrats särskilt så mycket som att de hade förträngts och ignorerats kändes det både lite pinsamt och lite som en lättnad. Pinsamt för att jag hoppat på myten och normen om att arbete gör dig fri (känns det igen?), och lättat för att jag insåg att jag egentligen alltid resonerat på samma sätt och att frivillig enkelhet inte skulle innebära några större uppoffringar för mig. Jag vill ju hellre vara ledig än ha märkeskläder. Det är ju ingen överraskning. Men jag hade plötsligt fått för mig att jag var tvungen att jobba heltid. Att det är eftersträvansvärt. Det finns förklaringar till det, vilket hänger ihop med en period då allt hängde löst i mitt liv och jag räknade om budgeten varje kväll, men det får ni höra om en annan gång.

Min dröm är i alla fall att kunna sova på morgonen. Att komma hem medan eftermiddagssolen lyser in genom fönstret. Att hinna sitta och läsa och varva ner en stund innan hemmets plikter tar vid. Min långsiktiga plan är att jobba 50% men min riktiga dröm är att vara helt fri. Att själv kunna styra mina dagar så som jag vill. Jag är inte säker på att det är helt realistiskt men jag tänker fortsätta att vårda den drömmen för kanske, kanske händer det en dag.

Andra är nöjda med att kunna gå ner lite grann i arbetstid. Ytterligare andra jobbar som galningar för att gå i pension snart. Alla planer är olika men alla är på något sätt en del av tanken om ett enklare liv.

Min plan har alltså olika faser som var och en är beroende av ekonomi. När du har kommit fram till vad som är viktigt i din plan så är det dags att börja titta på inkomster och utgifter. Gå igenom din ekonomi och se vad som är absoluta måsten (hyra, mat, transport) och vad som är enbart nöje. Här har vi ju väldigt olika syn på vad som är måste så det gäller att fundera noga på vad du värderar högst. Det finns de som skär ner på i stort sett allt och som därmed knappt behöver jobba.

Det finns de som behåller de basala nivåer som de allra flesta är överens om.

Och sen finns det de som lever som de flesta gör mest men som prioriterar att jobba lite mindre och därmed konsumera mindre.

Därefter behöver du fundera över vad du prioriterar. Jag tycker inte att en ska ge upp allt i livet för att slippa jobba, själv tycker jag till exempel att jag gärna vill kunna åka på semester ibland. Jag vill också gärna ha tv och internet. Men jag behöver inte ha råd att gå på bio eller konserter. Det är trevligt med kulturella upplevelser men jag värderar dem inte så högt att jag är beredd att lönearbeta för dem. En del anser att hygienprodukter och smink är nödvändigheter medan jag sparar enorma summor på att dra ner detta till ett minimum. Vi resonerar olika och därför ser våra planer olika ut. Tycker en att det är ovärderligt med gymkort så kanske en ska se till att kunna behålla det. Älskar en att se på film så kanske en inte ska säga upp sin streamingtjänst eller sitt biokort. Spelar det egentligen ingen större roll och en kan ersätta dessa saker med annat som är gratis så tycker jag absolut att en ska fundera över om en verkligen vill jobba in de pengar det trots allt kostar med musik, film, sport, resor, böcker, tidningar, fika, blommor, smink eller vad det nu kan vara som man lägger pengarna på.

När du har funderat igenom allt detta börjar du kunna se hur mycket pengar du behöver dra in varje månad för att få det hela att gå runt. Nu är det frestande att gå raka vägen till chefen och deala om arbetstid, men innan du gör det så tycker jag du ska ta en titt på ditt sparkonto. För den som vill jobba mindre och leva enklare är sparkontot en helig ko. Du behöver en trygghet om kylen skulle gå sönder eller om du behöver gå till tandläkaren. Skor kommer att slitas ut och telefonen kommer plötsligt att lägga av. Det är nu du ska fundera på alla eventualiteter och hur du ska klara av dem. Hur mycket pengar behövs på sparkontot? Eller är du beredd att lägga tid på att föröka dina pengar? Många som vill jobba mindre arbetar aktivt med sin aktieportfölj och det är ju en väg att gå även om jag tycker det är förkastligt. Vi är alla olika och har vår egen plan att följa.

Planen är alltså tredelad. Hur vill jag leva? Vad är jag beredd att avstå för att uppnå det? Och hur stor säkerhet behöver jag ha på banken innan jag börjar realisera mina planer? Sen är det bara att göra.

På grund av anledningar och omständigheter jobbar jag parallellt med del två och tre. Jag fokuserar på att försöka få ihop en ordentlig trygghetssumma som samtidigt ska vara en språngbräda in i mitt drömliv en dag. Eftersom jag är sjukskriven på deltid fortfarande, så ser ingenting i min ekonomi ut som det är tänkt att det ska göra. Jag är numera på väg upp i tid istället för ner. Men planen finns där och den både hjälper mig att bli friskare samtidigt som den är min livsdröm. Hur ser din plan ut? Vad är du beredd att lönearbeta för? Och vad tycker du är bra att spara in på?

Annons
Comments
4 Responses to “Downshifting, hur går det till?”
 1. Karin skriver:

  Jag gillade den här texten mycket. Jag försöker själv få ihop det här med arbetstid, fritid, livskvalitet och ekonomi. Det är befriande när man inser att man kan välja så mycket själv och inte bry sig om andras normer.

  Gilla

  • Hanna skriver:

   Vad kul! Att tänka tanken är ju första steget. Hur det går sen är ju svårare men att vara medveten om normer och om sin egen önskan gör skillnad. Faktiskt.

   Gilla

 2. baraanna skriver:

  Bra skrivet!!!

  Gilla

 3. Just precis vad jag håller på med. Har slutat jobba och sparar nu inför framtiden. Det började med projekt ”Spara 12 000 kr på ett år” på facebook. Pengar till transport är ett nästan helt avslutat kapitel då jag som sagt slutat jobba, men främst för att jag sålde bilen.
  All mat äts upp och jag har tänkt mig ett totalt köpstopp tills kläder och prylar faller ihop av utmattning. Har som små projekt i hemmet: inga nya kläder tills garderoben skriker av tomhet, bortskänkespåse (ständigt aktuell), presentskåp (kört med i flera år) och så hälsan, motionen och ingenting-tiden som är ack så viktig.
  Kram fr sö Dalsland.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: