Kollaborativ ekonomi
Posted by Hanna on 28 juni, 2015 · 1 kommentar
Bloggen har gått på halvfart ett bra tag nu som ni så klart har märkt. Jag har funderat lite över varför och det enkla svaret är att jag inte haft något att dela med mig av. Efterhand som jag har gått upp i arbetstid har allt fokus gått åt till att klara av att balansera jobb och fritid och alla de vackra, livsbejakande drömmar jag tidigare närt, har mer eller mindre fått gå i dvala. Det känns ledsamt så jag ser fram emot sommarens semester när jag kanske har lite mer överskott till att fundera över frivillig enkelhet och hur jag bäst kan inkorporera konceptet i mitt liv som det ser ut nu.
Under tiden har jag samlat på mig en massa bra länkar och artiklar till er så håll i hatten för nu börjar det.
Någonting som jag blir genuint glad av är kollaborativ ekonomi. Det kan fungera på olika sätt men den röda tråden är att vi delar saker med varandra. Det kan handla om att låna, byta, köpa tillsammans, hyra eller ge bort. Naturskyddsföreningen förklarar kort och enkelt vad kollaborativ konsumtion är, och på deras hemsida hittar du länkar till seminarier som hållits i ämnet. Jag blir särskilt intresserad av tanken på hur myndigheter kan främja kollaborativ konsumtion. Ett exempel på det är tillhandahållandet av gemensamma cyklar som lånas inom stadsgränsen, eller till exempel Cykelköket, som finns i Malmö, där det finns möjlighet att få delar till och hjälp att laga sin cykel.
Cykelköket tas upp i filmen nedan som verkligen är inspirerande och som inte bara handlar om vad som händer internationellt utan visar också på hur kollaborativ ekonomi tar sig uttryck i Sverige. Lyckligtvis bor jag nära Malmö för där finns det flera initiativ. Titta på filmen! Den är visserligen 23 minuter lång men det är väl investerad tid.
Men det finns mer. Någonting jag blev tipsad om för en tid sen och funderar på att prova så snart jag orkar är Skillshare. Det är också en Malmöbaserad verksamhet som handlar om att dela kunskaper. Tanken är att du betalar för att få nya kunskaper genom föredrag och workshops genom att själv dela med dig av din kunskap. Det kan handla om vad som helst och det behöver inte vara någon avancerad nivå på det en lär ut. Det verkar fantastiskt och jag hoppas att det kommer att växa snabbt så att utbudet kan passa alla. Själv funderar jag på att lära ut virkning av mormorsrutor. Jag tror att det kan vara intressant för många.
Senast idag hittade jag ytterligare en bra sajt nämligen grannsaker.se. Jag har inte hunnit utforska den så mycket men den går i korta drag ut på att människor i varandras närområde kan låna av och låna ut saker till varandra. Du lägger upp en annons med vad du kan låna ut och det finns möjlighet att söka på område eller på sak för att se vad som kan lånas. Efter en hastig titt såg jag att i mitt närområde kan jag låna släp och partytält för 40 personer. Inga dåliga grejer. Själv har jag lagt upp min skruvdragare, min symaskin och min cykelhållare till bilen. Vi får se vad det blir av det.
Något som funnits ett tag är fruktförmedlingar av olika slag. På fruktkartan.se kan du se på kartan var det finns frukt och bär i allmänna områden som till exempel parker. Vem som helst kan lägga till och sen är det bara att plocka. Det finns också förmedlingar som ordnar kontakten mellan dem med för mycket frukt i sina trädgårdar och dem med för mycket tid men ingen frukt. En sådan är pallafrukt.se och en annan är Äkta varas fruktförmedlingen. Jag plockade äpplen i en trädgård några kilometer härifrån för ett par år sen. Många är så glada för att bli av med fallfrukten att du faktiskt gör dem en tjänst genom att fråga, och genom att plocka i en privat trädgård får du ofta också lite hjälp med vad frukten passar till. Testa vet ja!
En idé som jag stöter på här och var är den om bytesringar med lokal valuta. Det verkar finnas dåligt med dylika föreningar i Sverige men en sådan är föreningen BYTS i Stockholm. Hemsidan ser gammal ut så jag vet inte om den fortfarande är i bruk, men idén är bra och bygger på att en byter det en har att erbjuda mot det en eftersöker. Gemensamt kommer en överens om priset i den lokala valutan som sedan kan användas i en annan transaktion längre fram. Nackdelen med systemet är att det uppstår en del administration, men fördelen är att det finns fler att byta med och att det därmed blir lättare att hitta en affärspartner. En bytesring i Skåne skulle jag vilja se så hör gärna av dig om du känner till något sådant initiativ.
Själv kommer jag för andra året i rad att låna ut min bostad under en semestervecka mot kattvakt och vattning av mina odlingar. Det fungerade så briljant förra året och jag är så glad över att det blir av i år igen för det vinner alla på. Jag som kan åka bort, mina katter som slipper flytta hemifrån och vara instängda under sommaren, och min lånesgäst som kan få gratis boende under en semestervecka i en annan del av landet. Att jag sedan kommer att låna sommarstuga av min farbror mot att hjälpa till lite med stugan gör att semestern blir av det billigaste slaget där egentligen bara transporten kommer att kosta. Det är finfint!
Känner du till fler exempel på kollaborativ ekonomi så fyll gärna på i kommentarsfältet. Jag är så nyfiken och det här är något som får mitt hjärta att sjunga så jag hoppas på mer inspiration. Kollaborativ ekonomi är socialt, miljövänligt och ekonomiskt och bättre kan det väl knappast bli i dessa bistra tider?
Filed under Frivillig enkelhet, Hållbar livsstil, Miljö · Tagged with Begagnat, Delas, Ekonomi, Kollaborativ ekonomi, Låna
Väldigt intressant! Jag hoppas kunna utveckla den här lånedelen av min egen lilla ekonomi under året. Så mycket fungerar så mycket smidigare när man slipper köpa, äga, försäkra, underhålla, laga och återvinna alla prylar man vill ha själv. Ska kolla närmare på alla dina länkar 🙂
GillaGilla