To work or not to work

”En hållbar värld kräver att vi ändrar vårt ekonomiska tillväxttänkande och formar en politik som utgår från mänskliga behov, för hela livet och i en medvetenhet om att allt måste vara hållbart. Vi har bara ett liv och vi har bara ett jordklot.”

Så skriver Gudrun Schyman och Kent Hermele i en debattartikel rörande kortare arbetstid. Den grundar sig på rapporten Arbetstidsförkortning en nödvändig samhällsreform som FI tagit fram. Jag håller med så mycket om ovanstående citat att oavsett om jag håller med om reformerna som ska till för att ta oss dit så är jag beredd att ställa upp på dem för att se någon slags förändring.

Det är lovande att diskussionen om arbetstidsförkortning börjar få ta mer plats. Även om jag tycker att Per Schlingman är en opportunist som vänder kappan efter vinden när han påstår att arbetslinjen (som han för inte så länge sedan var med och tog fram) är död så är det bra om han kan vara draglok i den här frågan. Dock är jag inte säker på om han verkligen menar det vi tror han menar efter debatten i Almedalen (41.26 in i programmet) häromdagen där det snarare lät som om att Schlingman tycker att vi ska uppfinna nya jobb i nya branscher istället för i dem vi redan har. Den filosofin ställer inte jag upp på, men bara vi får upp frågan på agendan så är jag nöjd.

Gudrun Schyman och Roland Paulsen deltog också i debatten och trist nog är de de enda riktiga förespråkarna för sänkt arbetstid idag och då är Paulsen inte ens politiker utan akademiker. Miljöpartiet har tagit avstånd från frågan om medborgarlön som ursprungligen var en del av det politiska tankegodset, och driver inte heller frågan om arbetstidsförkortning. Inte heller vänstern driver frågan i rikspolitiken utan jobbar mer med frågan på ett kommunalt plan. Vilket i och för sig är bra. Men jag vill se ett parti som lyfter frågan i debatten och driver den i nationell politik. Då är FI det enda alternativet (om man bortser från Piratpartiet och Enhet) och de kom inte in i riksdagen.

Det känns som en lång väg att gå, men det är ju i alla fall fint att det händer något. Det har skrivits en hel del om frågan under våren och här kommer ett axplock av artiklar och krönikor. Mycket domineras så klart av Roland Paulsen men även Niklas Wahllöf, Agneta Sandström och Bodil Jönsson tycker att vi bör fundera på arbetets helgd. Trist nog så gör debatten, precis som Paulsen säger, alldeles för lite avtryck i realpolitiken.

Skitjobben är ett storskaligt experiment i total kapitalism

Hårresande att jämföra svenska ungdomar med de osynliga migranterna

Nog finns det skitjobb Birgitta Ohlsson

Roland Paulsen: Jag ville bryta formen

De flesta inser nog att jobbet är meningslöst

Karusellerna fortsätter snurra även om jobben försvinner

Arbetet måste inte räddas

Vi latar oss för lite

Stressen på jobbet värre än någonsin

 

Annons
Comments
2 Responses to “To work or not to work”
 1. Nemo skriver:

  Tack för denna information!

  MP har kanske inte släppt medborgarlönen helt ännu:

  Miljöpartister tar strid för ”ovillkorlig basinkomst”
  http://www.dagensopinion.se/milj%C3%B6partister-tar-strid-ovillkorlig-basinkomst

  Gillad av 1 person

  • Hanna skriver:

   Tack själv för länken. Nej, visst finns det miljöpartister som inte vill släppa frågan, Valter Mutt och Annika Lillemets syns kanske oftast, men om jag inte minns fel avslog kongressen frågan och partiledningen vill absolut inte befatta sig med den. Men vi får hoppas att de får genomslag framöver.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: