Äntligen advent men på en slippery slope

Äntligen är det första advent.

IMG_3791IMG_3795

Den här tiden på året vill jag vara hemma och löpa fullständigt amok i julförberedelser, men konstigt nog har jag lyckats hinna med en del trots jobb, bokcirklar, fester, barnfotboll, teater, däckbyten och släktbesök. Lussekatterna och saffransskorporna är bakade. Pepparkaksdegen står i kylen. Granriset är hemhämtat och pryder nu fönstren. Stjärnor och ljusstakar är uppe och julstjärnor, hyacinter och azaleor är på plats. Jag har till och med hunnit putsa några fönster och stryka en duk. Jag älskar det och i går kväll blev vi sittande alldeles för länge i det adventsfina köket och pratade om livet, årstider och cykler. Hur skönt det är med mörkret och att få lov att vila och riktigt borra ner sig i tända ljus, te och avslappning. Sen funderar jag på om jag har gjort det? Slappnat av. Legat i soffan och läst. Stickat. Med handen på hjärtat så har jag inte det. Jag har farit fram som ett jehu (vad är det egentligen? jag har alltid velat använda ordet jehu och nu är det gjort) och har den senaste veckan varit på oförklarligt dåligt humör. Fast särskilt oförklarligt är det nog inte. Jag är helt enkelt trött. Och när jag är trött planerar jag inte in mat. Så jag är trött och hungrig. Och då blir jag arg.

Dags att dra ner på tempot med andra ord, men återigen fastnar jag i det där lilla huret. Hur? Hur drar en ner på tempot? Jag vill förbereda julen ordentligt. De som påstår att det blir jul ändå är antingen män, barn eller kvinnor med outsägligt goda mödrar för julen är banne mig inget som kommer. Julen är något en gör. Och det är allt som oftast kvinnor som gör jul. Så även jag och jag vill ha allt det där. Annars blir jag ledsen. Och vinterdäck måste en ju ha. Mitt barn ska inte behöva sluta spela fotboll. Sina vänner måste en väl träffa några gånger om året åtminstone och jobbet ska en ju tydligen prioritera först av allt så då blir det så här. På något vis måste det ändå gå för jag är ute på en slippery slope (ge mig ett bra svenska uttryck tack!) och det blir halare ju längre ner en kommer. Men nu har jag åtminstone ett adventsmysigt hem. Och nu är det dags för pepparkakor. Men på tisdag, då är det 1 december och då ska jag äntligen få öppna min ekologiska tekalender. Den doftar ljuvligt.

IMG_3794IMG_3780

Annons
Comments
6 Responses to “Äntligen advent men på en slippery slope”
 1. Caroline skriver:

  Det låter så där underbart mysigt att få sitta alldeles för länge vid köksbordet, jag älskar det! Tänk så många mysiga sådana tekvällar vi hade en gång i tiden! Det där Hur klurar jag på jämt, vi kan ju meddela varandra om vi kommer på den ultimata lösningen!
  Så glad jag är att du gillar din kalender, det helt enkelt stod Hanna skrivet på den 💕

  Gilla

 2. Tant Sviskon skriver:

  Jag halkar ständigt i julfällan, älskar julen och pyntet och kakorna och ljusen och… Men i år har jag försökt ändra tänkesätt. Jag har alltid satsat på att Inte Tjuvstarta, d.v.s. inget får komma upp innan 1:e advent, men då SMACK ska allting hända. Och så blir jag skitstressad. I år tänker jag att julen kommer den 24:e december. Advent är väntan på och förberedelse inför julen. Vi har plockat fram adventsstakarna och stjärnorna och lite småplock och bakat lite. Sen får det komma lite pö om pö fram till jul. Jag hinner ju i vilket fall som helst alltid tröttna på julen innan man får plocka bort den till Knut…

  Gilla

  • Hanna skriver:

   Jag har också velat lite fram och tillbaka men har landat i att traditionellt är bäst (ibland kan en tro att jag är kristdemokrat). Kruxet här är ju att jag vill göra det här. Det stressar mig inte. Jag njuter av att fixa med pynt och blommor och inredning (inser att det låter ytligt men skönhet är viktigt för mig). Det är allt det andra som stressar mig. Däcken. Fotbollen. Det tomma kylskåpet. Suck.

   Gilla

 3. Händelsevis skriver:

  Så imponerad att du redan fixat allt det där!
  Här står ena adventsstaken släckt för tydligen funkar inte den sladden till det uttaget. Borde fixas men när?
  Insåg också när jag öppnade jullådan att några julgransljus finns där inte (av okänd anledning, vi hade ju förra året??) Så kanske kanske blir det ingen gran i år. Vi är borta över julen och jag jobbar borta (igen! hur gick det till?!) de två första veckorna i december…
  Gläder mig åt dina fina adventsbilder i alla fall!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: