Svanenmärkt säng

Downshifting är en knepig historia. Just nu undrar jag om det verkligen är det jag gör. Det känns som om jag har mindre tid än någonsin och pengarna hamnar överallt utom på sparkontot. Vinterdäck till två bilar är inte billigt och dessutom har vi köpt en ny säng. Det är den i särklass dyraste möbeln jag någonsin köpt och det alltså efter att jag downshiftat. Det rimmar ju illa. I själva verket är jag kanske bara ännu en kvinna som jobbar deltid och får en värdelös pension. 

Men för att återgå till sängen så måste jag ändå säga att det är värt pengarna. Vi har de senaste åren legat i en begagnad IKEA Sultan på 140 cm, som till slut fungerade mer som hängmatta än som säng. Det var vad jag hade råd med när jag som nyseparerad, ensamstående mamma behövde köpa en säng. Då fanns inga tankar på downshifting. Jag var helt enkelt fattig och fick vända på varenda krona för att få ihop det. Jag är väldigt stolt över att jag lyckats bygga mig ett hem på kort tid och få pengar men i sanningens namn var sängen skit. Det var inte förrän vi fick hem den nya sängen och jag natt efter natt sov hela natten utan uppvaknanden som jag insåg hur mycket min dåliga säng bidragit till min dåliga sömn. 

Det var en besvärlig process att välja säng. Jag vill så gärna välja medvetet och kemikaliefritt men det här samhället gör det så svårt. Jag har inte tillräckligt med kunskaper och att varje köp för med sig ett nytt kunskapsbehov är problematiskt. Vem orkar hålla på så i längden? Till slut beslutade vi oss för en Svanenmärkt säng, även om många menar att Svanen inte ställer tillräckligt hårda krav. Det gjorde vi av två anledningar:

1. Det måste vara någotsånär enkelt. Jag behöver kunna prova sängen i en butik. Jag vill inte behöva beställa en säng som jag aldrig sett från Stockholm eller Tyskland. Då var Svanen det bästa alternativ jag kunde hitta i mitt närområde. 

2. Jag vill gärna göra en insats genom att efterfråga ekologiskt och miljömärkt i de vanliga butikskedjorna. 

När vi köpte matta till vardagsrummet frågade vi om flamskyddsmedel och det var tydligt att personalen på Mio kunde väldigt lite om frågan och därmed ansåg oss vara underliga hippies. Nu visste jag att Sova säljer Svanenmärkta sängar och därför åkte vi dit. Det blev en Hilding original kontinentalsäng och den är alldeles ljuvlig. Den ger stöd på alla de rätta ställena och så skön. 

Ibland känns det jobbigt att sängen inte enbart innehåller naturmaterial men jag har bestämt att det får vara gott nog såhär och för det allra mesta så är det det. Och som jag sover på natten!

Comments
3 Responses to “Svanenmärkt säng”
  1. Lisa H skriver:

    Håller helt med dig i ditt resonemang! Man måste hushålla med sin energi och då får Svanenmärkt vara bra nog! Underbart att ni hittat en säng du sover bra i. Hoppas kunna göra samma investering snart.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: