Lite bättre mat

t8ffi9gp1pva3k37ja1s5w

Orkla foods är en stor matkoncern i Sverige som jag aldrig hört talas om. Vid närmare efterforskning visar det sig vara en fusion av flera stora varumärken som nu säljer många av de produkter som finns i handeln. Det gäller bland annat ABBA, Felix, Kalles, Anamma, Bob, Önos, Jokk, Frödinge, Ekströms, Pauluns och en hel radda till. Även om  inte jag tycker att storkoncerner är något att hurra för så hamnar en hel del av deras produkter oundvikligen i korgen när jag handlar och därför blev jag glad när jag läste att Orkla nu beslutat sig för att utesluta palmolja ur all sin matproduktion.

Naturskyddsföreningen skriver så här om palmoljeproduktion:

”Konsumtionen av palmolja har ökat de senaste åren och bakom de enorma palmoljeplantagerna döljer sig skövling av regnskog med förlust av stora unika och oersättliga naturvärden och brott mot mänskliga rättigheter. Många fattiga småproducenter är leverantörer till de stora oljepalmsbolagen och har väldigt små möjligheter att påverka prissättningen och produktionsvillkor.

Att oljepalmen produceras hållbart är avgörande för att begränsa den globala uppvärmningen och bevara den biologiskt mångfalden. Samtidigt är det oerhört viktigt att fattiga människor har möjlighet att försörja sig och forma sin egen framtid.”

Så. Ett litet steg i rätt riktning och jag kommer att känna mig nöjdare när jag handlar dessa stormärken.

Ett annat företag jag lärde mig nytt om häromdagen är Kavli. Jag trodde att det var ett företag som vilket företag som helst men det visade sig vara något helt annat. Kavli ägs av en stiftelse och vinsten går enbart till återinvesteringar i företaget (sunt för till exempel de anställdas arbetsmiljö) och till välgörande ändamål. Hur bra? Jag hittade hamburgerdressing och mjukost från Kavli i mitt kylskåp och det kommer jag att fortsätta handla hem.

Jag vill tillägga att jag inte är sponsrad av något av ovanstående företag. Vad Orkla beträffar har jag som sagt betänkligheter angående koncernens storlek men jag tycker det är bra att veta  vilka alternativ som är aningen bättre än andra. Det är den enda anledningen till att jag delar med mig till er. Kavli däremot känns som en fullträff så dem gör jag glatt reklam för.

Spara

Spara

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: