Du kan inte fylla själen med guld

Ofta blir jag frustrerad över att andra människor inte ser det jag ser. Att nyheter, uppfattningar och konkreta praktiker är fragmenterade och allt för detaljerade när vi borde lyfta blicken och se sammanhangen. Idag handlar det om terrorism i Frankrike. Igen. Och människor är ledsna, arga och frustrerade över att så hemska saker kan hända. Hända oss. När vi bara borde älska varandra och behandla varandra med kärlek. Jag fylls av förvåning över en så grund analys. Är människor i allmänhet så historielösa, så kulturellt förblindade att de inte kan se orsak och verkan? Förstår vi verkligen inte varför detta sker?

 • När västvärlden historiskt utnyttjat och exploaterat resten av världen har vi skaffat oss ett ekonomiskt försprång, vilket lett till att vi har en högre standard än på många andra håll.
 • När västvärlden idag exploaterar samma områden fast på nya sätt genom till exempel utnyttjande av billig arbetskraft, dumpning av farligt avfall, utsugande av naturresurser och handelshinder med väst har många människor svårt att stillatigande acceptera att bli behandlade på det viset.
 • När Sverige exporterar vapen som används i konflikter där människor dör innebär det att det kommer att komma flyktingar till vårt land. Att många människor är trötta och förbannade på att bli bombade sönder och samman i demokratins namn när det egentligen rör sig om kontroll över olja.
 • När invånare på Söderhavsöar lider av fetma och bristsjukdomar på grund av exporten av fina råvaror från deras öar som gör att de får äta corned beef på konserv.
 • När haven är utfiskade och människor inte längre kan försörja sig och sätta mat på bordet.
 • När polarisarna smälter och haven stiger.
 • När öknarna breder ut sig på grund av ansvarslöst jordbruk.
 • När människor, djur och natur blir förgiftade av besprutade odlingar och monokulturer.
 • När kvinnor och barn säljs som sexslavar.
 • När den psykiska ohälsan ökar lavinartat.

När allt detta sker beror det på något. Det beror på en fri och oreglerad, global kapitalism. Orsaken till varje nämnt problem ovan stavas nämligen pengar och girighet.

Har feminismen gått för långt? Hur mycket invandring tål Sverige? Alla känner igen frågeställningarna men det är fragmenterad och dålig journalistik. Frågan som ingen ställer är:

Har kapitalismen gått för långt?

Det rungande svaret borde vara ett enigt JA! men eftersom frågan aldrig ställs är det få som funderar över svaret.

Nu blandar jag stort och smått men det får ni stå ut med för allt hänger ihop. Hur vi beter oss som individer och hur samhället i stort fungerar. Allt hänger ihop. Det är därför jag vill att ni ska läsa artikeln Du kan inte fylla själen med guld. Psykologen Tim Kasser har vetenskapligt slagit fast att materialistiska ambitioner gör oss aldrig lyckliga, utan tvärtom – fördömt olyckliga. I artikeln berättar han om sin forskning som visar på att människor som starkt värderar strävan efter välstånd och ägodelar rapporterar lägre psykologiskt välbefinnande än de som har mindre materialistiska värderingar. Eftersom ni sällan klickar på länkar citerar jag utdrag ur artikeln nedan.

”Konsumtionskulturen kräver att vi hela tiden jämför oss med dem som har det bättre än oss själva. Vi ställer oss gärna frågan varför just han eller hon ska ha mer än vi har själva. Sällan eller aldrig ifrågasätter vi att vi själva har mer än de flesta andra på jorden. Ett huvudargument i varje avtalsrörelse är att ens eget förbund ska ha minst lika mycket som andra förbund får. Exakt samma argument pressar upp lönerna bland direktörerna i näringslivet. Ingen vill ha mindre än genomsnittet.

– Det är synd. Om vi fick se hur de flesta andra människor har det så kanske vi skulle upptäcka hur fantastiskt rika vi är. Jag menar, det finns ju miljoner människor i världen som inte ens har rent vatten, säger Tim Kasser.
En förklaring är att vi jämför oss med det vi känner till och det vi matas med i medierna och reklam är bilder och berättelser om framgångsrika och lyckade människor. Det extremaste exemplet är förstås beskrivningen av kvinnors kroppar, datormanipulerade bilder av trådsmala sylfider med stora bröst.

– Det är ju ingen särskilt vanlig kroppstyp. Sen tycker förstås många att det är roligare att se på kvinnor som hoppar runt i bikini än att se på barn som dör i diarrésjukdomar. Andras elände väcker lätt skuldkänslor hos oss.
Ytterligare en förklaring tar fasta på att människan är ett djur och att hannar överallt i naturen upprättar statushierarkier. Det gäller att vara stark eller färggrann eller sångskicklig för att få para sig. Och visst, vi har säkert en evolutionär klåda som driver oss i statusjakten, tror Tim Kasser.

– Men framför allt lever vi i ett samhälle som uppmuntrar den här jakten på välstånd. Vårt hyperkapitalistiska samhälle gör allt som går för att främja de här drivkrafterna. Män får tidigt lära sig att bli goda familjeförsörjare, att ens värde är beroende av förmågan att tjäna pengar.”

”En fråga är förstås varför en del av oss blir mer materialistiska än andra. Ja, säger Tim Kasser, till en del beror det på hur mycket vi exponeras för budskapet, om vi ser mycket på tv, om våra föräldrar bejakar konsumtionen som livsstil, etcetera.

 – Människor med materialistiska värderingar tycks ha överdrivna föreställningar om värdet av rikedom och ägodelar, till exempel att rika människor är smarta, kultiverade och framgångsrika i vad de än gör. Det är ju det vi får lära oss genom reklam och medierna – och materialistiska människor ser mer på tv än andra.

Men alla blir ju inte förkättrade materialister, trots att vi ser samma annonser och samma tv-program. Hur vi värderar de här budskapen har nämligen att göra med i vilken utsträckning vi fått våra grundläggande psykologiska behov tillgodosedda.

– Personer som inte har fått sina grundläggande behov tillfredsställda är mer benägna att tro att välstånd och ägodelar kommer att ge dem ett bra liv.”

”– Det har alltid funnits girighet och giriga människor, frågan är i vilken utsträckning samhället uppmuntrar dem. På medeltiden var girighet en synd. Fyra eller fem
av dödssynderna har med girighet att göra. I dag matas vi oavbrutet med budskap om materialismens välsignelser och det är väl det som är problemet.”

Vi måste sluta konsumera! Vi måste sluta drivas av ekonomiska skäl till allt! Ni ser ju vad som händer. Downshifting for the win.

Frågor på det?

 

 

Annons
Comments
11 Responses to “Du kan inte fylla själen med guld”
 1. Händelsevis skriver:

  Intressant artikel och särskillt den lilla slutklämmen om materialism och religion. Det slår ju hål på myten om att religiösa människor är nöjda med så mkt mindre rätt effektivt.
  För övrigt tror jag du har helt rätt i ditt resonemang om kapitalismen som gick för långt. Det är lätt för oss att sitta här i väst och säga att alla borde älska varandra och vara snälla när vi har allt vi någonsin kommer behöva och mer därtill!

  Gillad av 2 personer

 2. Josefine skriver:

  Din blogg blir ju bara bättre och bättre 😀 Alltid intressant läsning!!

  Gilla

 3. NIckan skriver:

  Vilken rant! 😆 Men jag håller nog faktiskt med dig. Tyvärr tror jag det är kört. Att mänskligheten är dömd att göra dessa misstag igen och igen. Men för mitt samvetes skull och kanske för att hoppat är det sista som överger människan får man göra det bästa man kan under sin tid här på jorden i alla fall.
  Intressant läsning! Bra med citat, jag klickar faktiskt sällan på länkar… 😝

  Gilla

  • Hanna skriver:

   Ibland tänker jag också att det är kört och då blir jag så ledsen. Så då väljer jag att vända på det och bara tänka på de bra saker jag ser och det liv som jag vill skapa. Och ibland tänker jag att det är kört och att en kollaps är oundviklig men att så länge det är en ekonomisk och samhällelig kollaps och inte en kollaps av ekosystemet så känns det ändå lite hoppingivande på något sätt.

   Gilla

 4. Åsa skriver:

  Fantastiskt bra inlägg, håller med dig till fullo! Det känns nästan som att jag kunde skrivit inlägget själv :-). Det där med att allt hänger ihop verkar vara för jobbigt att analysera, kanske för att vi då måste inse att vi i västvärlden inte är utan skuld?

  Gilla

 5. Minna skriver:

  Word!

  Gillad av 1 person

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] till kapitalismen men om en vill ha en mer utbroderad version så hänvisar jag till mitt inlägg Du kan inte fylla själen med guld från den 16 juli i år. Där förklarar jag mer i detalj varför pengar och girighet är roten […]

  Gilla

 2. […] till kapitalismen men om en vill ha en mer utbroderad version så hänvisar jag till mitt inlägg Du kan inte fylla själen med guld från den 16 juli i år. Där förklarar jag mer i detalj varför pengar och girighet är roten […]

  GillaKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: