Ekobanken

För snart två år sen startade jag sparkonto i JAK medlemsbank. Jag har inte använt mig av fler tjänster hos dem än deras räntefria sparkonto, vilket jag kan förstå att de allra flesta (särskilt ekonomibloggare) tycker är helt hål i huvudet. För min del är det dock helt logiskt eftersom jag är kritisk till kapitalismen som sådan och särskilt till bankerna och deras påhittade finanssystem. Jag tycker nämligen att pengar bör motsvara värdet på en resurs. Inte att pengar bör skapas med ett knapptryck på en dator. Det låter kanske helt självklart, men i verkligheten är det väldigt länge sedan systemet fungerade så. Idag skapas pengar av pengar och därmed lever vi i den aldrig sinande köpfest som hotar att ödelägga hela planeten. Det är av precis samma anledning som jag tycker det är förkastligt att spara i aktier och fonder som är så populärt i sagda ekonomibloggar. Var ska den verkliga kostnaden tas ifrån för de pengar en själv lyckas lägga vantarna på?

money-card-business-credit-card-50987-medium

Samtidigt har ju även jag behov av att kunna leva i det samhälle vi har idag. Jag behöver använda pengar, jag behöver en buffert och troligen kommer jag att behöva låna pengar till en bostad. Det går liksom inte att ställa sig utanför systemet även om det ofta är det som krävs om en vågar sig på att kritisera det. Därför sparar jag mina pengar i JAK-bank där jag inte får en enda procent i ränta och det kanske inte är så smart i det kortare perspektivet. Trots det ser jag det som en solidarisk handling att medan jag samlar mina pengar på hög kan andra medlemmar i JAK använda dem till det de har behov av just nu. När jag behöver låna pengar kanske tjänsten kan återgäldas. Det är en så fin tanke och jag vill till varje pris kämpa för en värld som ser ut så.

Istället för ränta använder sig JAK av ett poängsystem så att jag kan spara ihop poäng redan innan jag tar ett lån. När lånet tas ska nämligen ingen ränta betalas men utöver amorteringen ska ett så kallat eftersparande för samma summa som amorteringen betalas in till ett konto där en efter lånets avbetalande plötsligt har sparat ihop en bra slant. De poäng jag nu sparar ihop kan användas som en delbetalning kan en säga. Problemet med detta system är att med dagens höga bostadspriser blir ofta månadskostnaden orimligt hög. Jag menar att det inte är bankens system det är fel på utan finanssystemet som skapat en bostadsbubbla med fantasipriser. Vidare kanske det också handlar om att vi ibland måste vänta, spara och gneta för att få något vi vill och inte (som konsumtionssamhället lär oss) spendera först och betala sen. Men främst är det bostadspriserna som är på tok för höga.

Ett alternativ till bank som jag precis upptäckt är Ekobanken. Ekobanken är inte räntefri men bygger på en värdegrund som sätter riktningen för verksamheten. Högsta möjliga avkastning är inte fokus här utan istället ekologiska, sociala och kulturella värden. Förvisso verkar det till största delen vara småföretag, föreningar, skolor och kollektiv verksamhet som är låntagare men det är inte omöjligt att även privatpersoner kan låna hos dem. Frågan kan i alla fall vara värd att ställa. Nedan ser du ett klipp från Ekobankens hemsida som kort beskriver kärnan i verksamheten.

Ekobanken är en etisk bank öppen för alla som vill vara med och främja människors möjlighet att ta fria initiativ. De berikar vårt samhälle i form av ett bredare utbud av bland annat vårdformer, pedagogiska metoder och konstnärliga uttryck. Vi ser pengar som ett socialt medium som ska underlätta människors samarbete. Vi har allmännytta och medlemsnytta som vår främsta drivkraft.

Pengarna i banken placeras så att samhället blir mera ekologiskt, socialt, kulturellt och ekonomiskt hållbart. Vi ger huvudsakligen lån till verksamheter som skapar ett socialt, miljömässigt eller kulturellt mervärde.

Alla lån och krediter till verksamheter och företag publiceras minst en gång per år. Publiceringen kan också tjäna som inspiration för människor som vill ta initiativ. På det sättet vill vi skapa konkret mening och sammanhang kring pengar.

Ekobanken är en medlemsbank. En andel i Ekobanken är en investering i en positiv framtid.”

Desto mer intressant torde Ekobanken alltså vara för alla downshiftare som inte längre vill vara lönearbetare utan kanske starta en egen verksamhet som ger mer mål och mening. Eftersom alla låntagare publiceras öppet på hemsidan är det också ett finfint ställe att söka inspiration på. Vad vill jag göra med min stund på jorden?

Vad vill du göra med din? Och vilken bank hjälper dig att nå dit?

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: