Du är egentligen inte här

Intressant. I samband med skolstarten hade bloggen ett litet uppehåll eftersom jag fortfarande är heltidssjukskriven för utmattning och det oftast är en utmaning att bara få vardagen att gå ihop. När klockan ringde på morgonen, barnet kom hem från skolan med en miljard papper som skulle skrivas under och information om nya digitala system för att anmäla schema till fritids, sjukanmäla och ta del av skolinformation lade hjärnkontoret ner på riktigt. Helt ärligt, den digitala stressen på jobbet är stor nog, måste en vara ett tekniskt geni för att ha barn i grundskolan? Sjukanmälningssystemet sattes omedelbart på prov eftersom barnet efter två dagar blev sängliggande med ögoninflammation och magsjuka. Hej hej vardag! (Systemet fungerade inte. Fritids ringde dag 1. Skolan ringde dag 2. Grattis!)

Anyways, jag har därför varit helt frånvarande på bloggen och har inte ens tittat in på statistiken. När jag nu kikade igenom de senaste två veckorna dök ett intressant mönster upp. Oftast är söktermerna som gör att folk hittar hit okända, men i en del sökmotorer syns de och från att ha handlat om spridda saker som hur en gör eget smör, knyter mattfransar eller sparar pengar på att baka bröd så har de övervägande börjat röra sig om två teman. Det ena är utmattning, vilket också tidigare varit mycket eftersökt, men nu verkar handla om akuta stressreaktioner i högre grad än tidigare. Det andra handlar om att inte vilja jobba så mycket och hur gör en om en vill jobba mindre, alltså downshifting.

Om jag nu ska koppla ihop mina observationer från mitt eget liv med bloggens sökord så blir ju slutsatsen ganska enkel. Semestern är slut, folk är tillbaka på jobbet, barnen har börjat i skolan och det suger helt enkelt. En del klappar ihop, andra känner att så här ska det väl inte vara det måste finnas något annat sätt. Det är ledsamt att se men inger också hopp. Fler letar efter andra sätt att leva och det är jag glad för. För dig som tänker att det väl bara är en övergångsperiod innan en har vant sig vid jobbet igen bjussar jag på Roland Paulsens fantastiska tipslista för att inte gå under efter semestern. (Källa DN.)

Foto: DNFörst och främst: fokusera riktigt hårt på att det är roligt att ha ett jobb. Var glad för att du inte tillhör den arma massa som nu ska slussas in i ”enkla jobb”. Om du har ett ”enkelt jobb”, tänk på att vilket jobb som helst är bättre än inget jobb. Det finns många som har det sämre än du.

Foto: Fokusera på att företaget du jobbar för vill dig väl. Det har gett dig jobb och alltså räddat dig från arbetslöshet. Öva dig i tacksamhet.

Foto: Fokusera på att samhället är oföränderligt. Arbetsbördan kommer aldrig att minska, maktstrukturerna aldrig att förändras. Tänk inte på vad alternativet vore. Vi har tillväxt, kanske får du två procents löneökning i år. Fokusera på det.

Foto: Om du periodvis tvivlar på det du gör, börja dagen med att se dig i spegeln och repetera orden ”mitt jobb efterfrågas av marknaden, alltså är det meningsfullt”. Affirmera tills du upplever en kittlande känsla i höger pannlob. Med tiden kommer hjärnan att ge upp.

Foto: Ägna all ledig tid åt att förbereda för nästa Ironman. Lägg den tid som inte går till träning på att uppdatera dina flöden med träningsbilder. Det kommer att lösa upp kontrasten mellan fritid och arbete – så att allt blir arbete.

Foto: Fokusera på att bli hatad av din familj (att ständigt arbeta är ett av de enklaste sätten). Känn dig sårad när du väl lyckats. Hata tillbaka. Det kommer att göra hemmet till en ännu outhärdligare plats och jobbet till en relativt fridfull tillvaro.

Foto: Föreställ dig att ditt liv är oändligt. Kanske tänker du att du kommer att kasta bort ännu ett år på ett jobb du helst vill slippa. Föreställ dig detta år som en ynka stjärna i Andromedagalaxen. Eller ett sandkorn i öknen. Även andra visualiseringar kan fungera.

Foto: Om de negativa tankarna inte vill ge vika: tänk att alla andra är löneslavar utom du. Du har sett igenom systemet och står därför över dina hjärntvättade kollegor. Fokusera på att din anpassning är ironisk. Du tillhör de smarta. Du är egentligen inte här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: