Mårda

För ett tag sen delade jag ett inlägg på Facebook om hur 70% av plasten som läggs i återvinningskärlen i Sverige säljs vidare och bränns upp. En stund ville jag bara skrika i vanmakt och börja slänga all plast i hushållssoporna, men jag inser att det inte kommer att göra någon skillnad. Istället känns det viktigare än någonsin att dra ner på plasten även om jag tycker att det är ett motigt uppdrag. Hur får jag ekoproducenter att sluta packa in grönsaker i både tråg och plastpåse till exempel? Jag fattar inte hur tankarna går när en producerar något utan kemikalier och sen packar in det i plast. Samma sak gäller ekologiska hygienartiklar. Allt kommer i hårdplastförpackningar och återvinns det inte vet jag inte hur jag ska bete mig.

Med det sagt finns det alternativ. Zero waste är en rörelse som växer sig allt större och där finns mycket att hämta. Annas kemtvätt skriver mycket om det här och Händelsevis har börjat ett projekt för att titta på hur hushållets avfall ser ut. Ni kan ju kika in för inspiration.

Jag önskar att jag hade krafter att göra större förändringar men kanske kommer det en dag. Ändå är ju även små förändringar förändringar och när jag tänker på det gör jag ändå en del. Jag köper aldrig plastpåsar i affären längre, även om jag jobbar lite i motvind i hushållet. Skulle jag inte ha fått med mig mina tygpåsar så köper jag alltid en papperspåse istället. Svårare tycker jag det är med förvaring av mat hemma, och även om jag kommit ganska långt finns det fler saker att förbättra för att slippa ifrån den förhatliga plasten med sina läckande kemikalier och döda hav och fiskar.

Jag har nu fått tillfälle att prova en produkt från ett nystartat svenskt företag som heter Mårda. Produkterna påminner starkt om de jag tidigare skrivit om från Bee’s Wrap med den skillnaden att dessa produceras i Sverige av återvunna textilier och finns i fler format. Jag har inte köpt några fler ark sedan jag skrev om dem sist och det är egentligen mest för att jag tycker de är besvärliga att göra rent. De kan endast tvättas i kallt vatten, annars försvinner vaxet och eftersom jag lyckades använda ljummet vatten innan jag visste detta fungerade de till slut inte fantastiskt bra. Istället har jag använt mig av glasburkar med lock, alternativt lagt en tallrik ovanpå kärlet som lock. Något nytt inköp av Bee’s Wrap har därför känts överflödigt.

När Ebba från Mårda kontaktade mig för att höra om jag ville testa en produkt tackade jag därför ja till att prova en brödpåse, vilket är en vidareutveckling av de vanliga arken. Just bröd har jag svårt att hitta bra förvaring till som minimerar luft och som ersätter plastpåsen. Tilläggas ska väl att jag är enormt känslig för torrt bröd och fryser därför oftast in det med detsamma. Kanske är min bedömning av brödpåsen inte helt rättvis av den anledningen för jag brukar normalt inte förvara bröd i skafferiet. För att minimera tiden i skafferiet har jag haft mindre portioner av bröd i påsen så att det inte ska kunna torka så fort, men eftersom påsen är stor har jag tyckt att det har varit svårt att stänga till den ordentligt. Det har blivit någon slags vikt påse utan förseglad öppning men jag är osäker på om det gör någon skillnad. Jag upplevde att brödet blev trist och tråkigt på bara någon dag och kommer inte fortsätta förvara bröd på det viset. Det har antagligen mer med min känslighet att göra än med produkten som sådan, men det ska jag låta vara osagt

img_4731

Om jag skulle få för mig att köpa fler vanliga ark skulle jag dock gärna vända mig till Mårda den här gången. Jag vill gärna stötta små producenter och företagare och tycker det är bättre att köpa närproducerat om det går. Att textilierna är återbrukade talar också till deras fördel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: