Autoimmunt protokoll

Idag ligger jag i sängen. Corona eller inte så har jag i vanlig vårordning blivit förkyld och orkar inte stiga upp. Planen var annars att jag veckorna fram till påsk skulle planera matsedlar och laga mat. Den nyaste teorin är nämligen att jag lider av läckande tarm som försvårar näringsupptaget och förhindrar att jag repar mig från min svåra utmattning. Det här är ingen ny tanke utan något jag funderat över i flera år, men trots att jag försökt lägga om kosten i perioder har ingen förbättring skett och då har jag funderat vidare i andra banor. Tyvärr har ingenting jag gjort hjälpt och proverna visar som vanligt inte heller någonting så nu är jag tillbaka vid tarmen. Allt det här försvåras av att den konventionella vården envisas med att se kroppen som olika fack som inte har med varandra att göra, och avfärdar både beprövad erfarenhet och forskning som stöder många alternativa praktiker. Det är svårt att utan medicinsk utbildning själv avgöra vad som är plausibelt och för många är det alldeles för dyrt att själv betala alternativa utövare som inte ingår i sjukförsäkringen. Dessutom är det svårt att sålla bland homeopater, sakralterapeuter och funktionsmedicinare.

Jag har under åren läst och läst och provat mig fram, oftast med överseende lyfta ögonbryn från min sjukskrivande läkare. De är inte intresserade av att vidga sin horisont och erbjuder bara antidepressiva, sömnmedicin och sjukskrivning. Inget av detta har ju hjälpt mig så jag känner mig tvungen att själv leta vidare. Samtidigt hyser jag en djup skepsis mot ovetenskapligt baserad praktik som t.ex. homeopati. Det har därför dröjt ända tills nu för mig att själv lära mig tillräckligt mycket och samtidigt hitta en funktionsmedicinsk läkare att samarbeta med. Funktionsmedicin är en utvidgning av den konventionella medicinen som ser helheten och vill hitta orsaken till sjukdomen snarare än att behandla symptomen.

Det vi gemensamt kommit fram till är att jag ska försöka läka tarmen genom den diet som kallas Autoimmunt protokoll. Den går ut på att plocka bort alla potentiellt allergena, irriterande och svårsmälta ämnen och under 30-90 dagar enbart äta en ganska smal kost som dels läker tarmen och dels innehåller mycket näring. Därefter ska jag långsamt och metodiskt återinföra en råvara i taget och se hur det påverkar mina symptom. Jag fasar lite för hur det ska gå för det är verkligen inte mycket kvar som en får äta och jag har ju som bekant mycket lite energi till matlagning. Därför var tanken att göra en strikt plan och att laga mycket mat till frysen innan jag börjar. Jag får väl se vad jag hinner med, i annat fall får jag skjuta upp starten som jag hade planerat till efter påsk. Samtidigt är jag spänd på att komma igång för att se om jag får några resultat. Men inte idag. Idag blir det same old, same old.

Annons
Comments
2 Responses to “Autoimmunt protokoll”
  1. Sara skriver:

    Min fd kollega har ätit aip-mat ett tag nu och återinfört olika ingredienser efter hand. Hon tycker att det har gjort stor skillnad! (Hon är även glutenintolerant (celiaki)). Hoppas att det funkar för dig!

    Gillad av 1 person

  2. Hanna skriver:

    Jag hoppas så klart också det. Jag har provat att äta glutenfritt tidigare och har också testat mig för celiaki, vilket jag inte har men jag tänker att det kan vara fler saker som gemensamt går upp i någon högre enhet och att om jag får bukt med det så kanske det blir någon slags positiv spiral. Om det ens ger någon mening?

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: