Rätt till deltid och livmoderfeminism

 

För ett bra tag sen läste jag en artikel om Eva Lindell, doktorand vid Mälardalens högskola som har studerat mediernas bild av jobben och framtiden. Jag blev så tagen att jag ville dela med mig och så har länken bara blivit liggande. Eftersom jag vet att inte så många orkar klicka på en länk försökte jag mig på att plocka väl valda citat till er men det slutade med att jag klippte in hela texten. Den finns alltså att läsa i sin helhet nedan.

Lindells forskning handlar om hur mediebilden av arbetsmarknaden ser ut och hon manar till eftertanke. Hon menar att vi behöver bredda våra sanningar och se till andra perspektiv i våra problemformuleringar. Hon efterlyser kopplingar mellan miljö och arbetsmarknad såväl som mellan könssegregering, flexibel barnomsorg och arbetsmarknad. De enkla lösningar hon erbjuder handlar om att tänka från andra hållet. Dela på jobben, konsumera mindre, uppmana män att arbeta mindre och engagera sig i barnen mer. Jag älskar det. Här är forskningen som visar på det jag efterlyser, men samtidigt jobbar de traditionella medierna på med att cementera världsbilder som folk tar som sanningar. Som vanligt.

Läs det! Sprid det! Gör det!

 

Här följer artikeln i fulltext:

Fortare, mer och mer flexibelt. Så ser det ut när svenska massmedier beskriver framtidens arbetsmarknad.

– Har vi en föreställning om att vi måste jobba mer istället för att ta det lite lugnare kommer vi att anpassa oss efter det. Vi behöver bredda våra sanningar, säger Eva Lindell som har granskat mediebilden.

Forskning och teoretisk litteratur på området öppnar för att de miljö- och klimatförändringar som vi står inför förändrar vår arbetsmarknad. Dels kommer nya jobba att skapas när vi måste hitta nya lösningar och dels så kan vi komma att bli tvungna att både jobba och konsumera mindre.

Den bilden verkar dock inte ha nått medierapporteringen.

– Det förvånar mig. Samtidigt som medierna säger att arbetsmarknaden kommer att förändras snabbt så diskuteras inte alls kopplingen mellan miljöfrågan och arbetsmarknaden, säger Eva Lindell.

Deltid – en problemlösare

En annan faktor på arbetsmarknaden som medierna verkar ta för given är att den kommer att fortsätta att vara könssegregerad. Män kommer att vara ingenjörer. Kvinnor kommer att jobba med vård. Medierna lyfter fram behovet av mer flexibel barnomsorg för att kvinnor ska kunna arbeta mer, eftersom framför allt kvinnor arbetar deltid och på obekväma tider.

– Man skulle lika gärna kunna diskutera behovet av att män går ner i tid och arbetar mindre. Då behöver barnomsorgen inte alls bli mer flexibel och kvinnor skulle ändå kunna jobba mer, säger Eva Lindell.

Kan jobba hälften så mycket

Att män skulle arbeta deltid skulle också lösa flera av de andra problem som medierna målar upp när det gäller framtidens arbetsmarknad. Flera artiklar lyfter fram forskning som visar att hälften av våra jobb kommer att ersättas av teknik och robotar om 20 år.

– Det betyder alltså att vi skulle kunna jobba hälften så mycket. Om männen börjar jobba deltid kan vi dela på de jobb som blir kvar, säger Eva Lindell.

För att klara sig på framtidens arbetsmarknad behöver våra barn och unga utbildas i teknik och entreprenörskap. Det är något som lyfts fram i flera artiklar som Eva Lindell analyserat.

Lösningen sägs ofta vara att pedagoger i skola och förskola måste utbildas i de här ämnena. Men Eva Lindell prövar en annan djärv tanke.

– Om vi leker med tanken att det framför allt är män som jobbar inom de här områdena i dag och att de skulle få mer tid med sina egna och allas våra barn, då skulle det finnas gott hopp om den tekniska utvecklingen, säger hon.

Rapportering har betydelse

Mediernas rapportering har stor betydelse för hur arbetsmarknaden faktiskt kommer att organiseras i framtiden, konstaterar Eva Lindell. Och till skillnad från den teoretiska litteraturen så når massmedierna många. Eva Lindell vill därför utmana journalister att vända på perspektiven.

– Budskapet skulle då kunna bli: Män, jobba deltid! För fram­tidens arbetsmarknad!

Comments
6 Responses to “Rätt till deltid och livmoderfeminism”
  1. Minna skriver:

    Vad spännande! Och så enkelt egentligen, bara att vända på det. Men med så radikala resultat! Det känns helt uppenbart att detta är vägen att gå – människor klarar ju helt uppenbart inte ”fortare, mer och mer flexibelt”, och det är dessutom inget kul. När vi nu har så vansinnigt hög levnadsstandard i Sverige, de flesta av oss, kan vi inte nöja oss? Vilka möjligheter det skulle öppna för ett annat samhälle!

    Gilla

  2. Kattis skriver:

    Åh! Har precis hittat till din fina blogg och sitter och läser. Och plötsligt dyker detta inlägg om min fina kloka barndomsvän upp, vad glad jag blir! 😊

    Gilla

  3. Eva skriver:

    Hej Hanna!
    Vilken inspirerande blogg du har. Och vad roligt att du gillar innehållet i artikeln. Den är skriven av en journalist baserat på en av mina rapporter, jag klipper in en länk till rapporten i sin helhet nedan.

    Det jag tänker är att det är lätt att hitta svaren i teorin, men svårt att bryta med det som är norm i samhället i praktiken. Men om många ifrågasätter och tar modiga steg åt samma hålla flyttar sig normen så småningom. Då blir förändringen lättare. Blir glad över att du också rekommenderar Roland Paulsens Arbetssamhället.

    Måste också dela den här artikeln som jag fick rekommenderad i ett annat forum i morse, som kritiserar hur just kvinnor förväntas ta ansvar för sin egen stress i samtiden. Den tar jag med mig idag:
    http://www.lag-avtal.se/asikter/superstressad-av-mindfulness-6551620

    Här är en länk till rapporten i sin helhet:
    http://www.diva-portal.org/smash/record.jsf?aq2=%5B%5B%5D%5D&c=1&af=%5B%5D&searchType=SIMPLE&query=framtidens+arbetsmarknad+massmedia&language=sv&pid=diva2%3A893122&aq=%5B%5B%5D%5D&sf=all&aqe=%5B%5D&sortOrder=author_sort_asc&onlyFullText=false&noOfRows=50&dswid=-4007

    Varma hälsningar Eva

    Gilla

    • Hanna skriver:

      Tack så mycket för de fina orden och för länkarna Eva! Krönikan läste jag på en gång och kände mig genast nöjd och bekräftad 😊. Rapporten får jag spara till lite senare men jag ska absolut läsa igenom den. Tack igen!

      Gilla

Lämna en kommentar