Upshifting?

Huvaligen, det känns som om pengarna rinner genom fingrarna på mig. Det är mycket som tagit slut helt (skor, hygienprodukter, smink) och en hel del som blivit för litet, vilket innebär att jag måste köpa nytt. Nu för tiden vill jag hellre städa toaletten än åka och shoppa så det tar verkligen emot när jag måste handla något.

Tack och lov finns Internet, men även där är processen densamma på något vis och jag tycker det är såå jobbigt. Jag har i alla fall lyckats köpa mig ett par sandaler som jag är väldigt nöjd med. Jag hittade dem hos Sarenza när jag sökte efter ekologiska sandaler och då visade det sig främst vara två spanska märken som stod för produktionen. El Naturalista har ett stort sortiment men jag fastnade till slut för en sko från Pikolinos som inte bara är ekologisk utan också fotriktig. Det är förvånande hur mycket dåliga skor det finns och ju fler parametrar som ska tas hänsyn till desto jobbigare blir shoppingen. Den här gången blev det i alla fall vinst för jag verkligen älskar de här sandalerna och har trotsat vädret mer än brukligt den här sommaren bara för att få gå i dem.DSC00727

Med tanke på hur mycket tid och kraft det tar att handla medvetet tog jag till sist ett beslut och åkte iväg till ett shoppingcenter en söndag morgon. Jag kom inte längre i mina kläder och jag hade dragit så länge på beslutet att beslutet till slut tog mig. När mitt enda par passande byxor gick sönder i skrevet (ja, jag ska lappa i sinom tid) så handlade jag på rean i en stor klädkedja. Jag hittade tre par byxor, en klänning, en behå och en kofta för under 700 kr. Det är helt ofattbart att det går att handla till sådana priser. Det tog emot och kändes inte bra att bidra till slit-och-slängkonsumtionen, men jag hade inte krafter till mer. Jag blev tvungen att prioritera mitt välmående och nu när jag har skaffat hem det jag behövde så känns livet oändligt mycket lättare. Trots mitt ”återfall” till köpcentrumsshopping så kom jag inte ut med mer än precis det jag behövde. Jag gav mig inte heller lov att ge upp förrän listan var avbockad, så jag känner mig i alla fall stolt över att min dåliga konsumtion trots allt var medveten.

Jag planerar fortfarande att skaffa mig ett par ekologiska jeans, men nu har jag andrum i processen och letandet efter de mest hållbara jeansen kan få ta sin tid. Nu kan jag också få på mig ett par byxor på morgonen som kan knäppas trots att jag gått upp fem kilo. Vardagen är lättare och det dåliga samvetet får vara priset jag betalade den här gången. Just nu är orken viktigare. Men vilket aber det är , motsättningen mellan hållbara produkter och frivillig enkelhet. Det ena är dyrt, det andra kräver låga utgifter.

Annons
Comments
6 Responses to “Upshifting?”
 1. baraanna skriver:

  Förr tyckte jag det var såååå roligt att åka till shoppingcenter, herregud, jag kan inte fatta det i dag. Nu gör jag allt för att undvika såna ställen. Som man förändras…

  Ja det är verkligen härligt att kunna jobba hemifrån, det passar mig perfekt.

  Må så gott!

  Gilla

 2. Karin skriver:

  Det är helt rätt att tänka på orken och hälsan i första hand. Ibland orkar man inte göra allt rätt som konsument och tänka på om varan är ekologisk, hur den har producerats och så vidare. Det är inte så lätt att hitta balansen mellan hållbara produkter och en enkel livsstil. Hur mycket får kvalitet kosta när budgeten är begränsad?

  Gilla

  • Hanna skriver:

   Ja, det är ju den eviga frågan. Samtidigt tänker jag att ett genomtänkt köp av en kvalitetsvara förhoppningsvis minskar behovet av fler inköp i framtiden. Men nej, konsumenten borde inte behöva bära hela lasset. Vi behöver en starkare stat i de här frågorna för marknaden misslyckas ju helt uppenbart med att regulera de här frågorna.

   Gilla

   • Karin skriver:

    Ja, det är inte klokt att varje enskild konsument måste lära sig så mycket själv. Tänk så många timmar alla medvetna konsumenter måste lägga ner. Vilket slöseri med tid ur ett samhällsperspektiv om man bortser från vinsterna för miljön o.s.v. Tänk så skönt att bara kunna handla något och kunna utgå ifrån att varan är reko.

    Gilla

 3. Hanna skriver:

  Precis. Jag har en dröm om en butik där allt är testat och genomtänkt så att när jag handlar där är det bara att plocka och betala och sen är det klart.

  Gilla

  • Karin skriver:

   Ja, det vore drömmen. Butiken Paradiset är en bit åt det hållet. De har mest ekologiska varor, men de säljer sånt som inte är så bra också utifrån mina krav. Men några webbutiker på nätet är bra förstås. Fast det vore härligt med ett varuhus där det fanns reko mat, reko kläder, reko möbler o.s.v. – allt samlat på ett ställe. Men som sagt – det borde ju vara en självklarhet i varenda butik om staten bestämde att inga produkter som är skadliga för miljön eller hälsan får säljas.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: