Laga istället för att slänga

Jag har aldrig varit särskilt händig med sydonen. I högstadiet gick det faktiskt så långt att jag bytte från syslöjd till träslöjd eftersom det gick så fruktansvärt dåligt för mig. Trots det har jag en symaskin eftersom jag för några år sen fick för mig att lapptäckesmakare var min framtid. Jag tycker att det är roligt men har dåligt tålamod med trasslande undertråd och avbrutna nålar. Att jag dessutom har för dåligt tålamod för att mäta och nåla ordentligt inverkar naturligtvis menligt på resultatet.

Dock insåg jag under min sjukskrivning att det handlar mycket om att låta det ta sin tid. Något jag aldrig varit bra på, eftersom jag är en hastig och otålig person, men som är läkande för min stressade själ. När jag bestämt mig för att varje steg fick ta sin tid, och att jag skulle göra det till en mysig stund med en ljudbok eller dokumentär i öronen, blev det plötsligt en helt annan upplevelse. Det blev roligt. Och dessutom blev resultatet plötsligt bättre.

När jag gick igenom ”att-laga-högen” så märkte jag att de flesta pojkbyxorna som låg där redan var för små. Ett par passade dock fortfarande och för att inte stå där med för få byxor och ett plötsligt tvång att skaffa nya innan pojken får gå med rumpan bar, så bestämde jag mig för att inte resa mig förrän jeansen blivit lappade. Trots att jag aldrig tidigare lappat jeans lyckades jag på ett mycket tillfredsställande sätt efter att ha läst vägledningen jag hittade på Hannas Virrvarr.

De urvuxna jeansen fick stå till tjänst med lappar och eftersom smala barnbyxor inte helt enkelt träs över symaskinen så fick jag dessutom sprätta upp sömmen på insidan för att komma åt ordentligt.

IMG_1519

Innerbenssöm åter på plats.

På köpet insåg jag att min symaskin kan sy med overlockssöm vilket var en rolig överraskning. Så här blev resultatet och det är absolut inte sista gången jag lappar jeans för tjena vad pengar och naturresurser en sparar på att inte slita och slänga.

Lappen från insidan.

Lappen från insidan.

Lappat knä.

Lappat knä.

Comments
6 Responses to “Laga istället för att slänga”
 1. lenaericsson skriver:

  Jag vet inte hur man gör om man inte lappar jeans då man har barn…Det är ju ständigt hål på knäna!

  Gilla

  • Hanna skriver:

   Det är förvisso sant. Men har en ingen symaskin eller inga förmågor är det ju värre ställt med det. Jag är väldigt nöjd att jag äntligen lyckades!

   Gilla

   • lenaericsson skriver:

    Det är en ofattbart bra kunskap att ha. Jag tycker att det skulle vara det första man fick lära sig på slöjden; att lappa jeans!
    Sy ett par byxor eller en skjorta är det inte många som gör nuförtiden men just att laga och ändra på kläder borde det vara mer fokus på!

    Gilla

   • Hanna skriver:

    Ja faktiskt! Jag har fått förlita mig på min farmor 40 mil bort och då hinner byxorna ofta bli urväxta. Som tur är ärver vi mycket kläder så det har gått ändå. Men nu blir det ju ännu bättre!

    Gilla

 2. Ja, tänk att man kan få utveckla en ny hobby och färdighet, spara pengar och hushålla med resurser på en och samma gång! Samt lyssna på en bok eller dokumentär! Heja! Heja!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: